Abbas zatražio od članica EU da priznaju palestinsku državu

Posjeta Briselu

 Abbas zatražio od članica EU da priznaju palestinsku državu

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas zatražio je od država članica EU da priznaju palestinsku državu tokom obraćanja ministrima vanjskih poslova 28 država članica Evropske unije u Briselu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šeficom evropske diplomatije Federicom Mogherini, Abbas je u ponedjeljak izjavio da je za ostvarenje mira između Palestinaca i Izraelaca jedini put pregovora uz međunarodni nadzor.

Abbas je kazao da je Evropska unija jedan od najbitnijih partnera koji doprinose uspostavi institucija palestinske države kroz ekonomsku i finansijsku podršku, naglašavajući značaj političke uloge EU u rješavanju bliskoistočnih pitanja.

Palestinski čelnik ponovio je svoje obavezivanje na borbu protiv rasizma, nasilja i ekstremizma na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou, uprkos preprekama koje bi se mogle naći pred političkim rješenjem.

Također je pozvao na provedbu rezolucija Vijeća sigurnosti i Generalne skupštine UN-a na terenu.

Abbas je dodao da je EU istinski mirovni partner u regiji, pozivajući države članice EU da priznaju palestinsku državu, prihvatajući mjeru za koju je naglasio da neće biti prepreka mirovnim pregovorima.

"To bi ohrabrilo palestinski narod da nastavi tragati za mirom i čekati da se mir uspostavi", kazao je Abbas.

Potvrdio je da će Palestinci "nastaviti da se povinuju sporazumima koje smo potpisali", pozivajući Izrael da učini isto.

Abbas je također potvrdio svoju odlučnost da okonča podijele i uvede nacionalno pomirenje u korist palestinskog naroda, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

 

IZVOR: klix.ba Objavljeno na dan 23.01.2018 - 11:01

Dodaj komentar na ovu vijest