Alma Zadić: Prva Bosanka u Parlamentu Austrije

Nakon izbora

Alma Zadić: Prva Bosanka u Parlamentu Austrije

Alma Zadić, koja je rođena u Tuzli, prva je Bosanka koja se izborila za zastupničko mjesto u Austrijskom parlamentu.

Kako pišu austrijski mediji, ona je sakupila dovoljan broj glasova za zastupničko mjesto, a nalazi se na listi političara Peter Pilza, jednog od osnivača austrijske stranke Zeleni, koji je u međuvremenu napustio ovu stranku.

Zadić je advokatica, a u timu Petera Pilza zadužena je za pitanja integracija i zalaže se za formiranje posebnog ministarstva za pitanja integracija, što bi značajno doprinijelo otklanjanju mnogih anomalija i poteškoća u tim oblastima.

Ona je sa deset godina došla u Beč, kako kaže, iz ličnog iskustva joj je naročito važno da djeci i učenicima proširi pomoć za učenje njemačkog jezika.

    "Austrija se trenutno nalazi na jednoj raskrsnici; strah od izbjeglica i migranata se širi, a to desne partije u Austriji kao što su FPÖ ili ÖVP, koriste kako bi ubrali jeftine političke poene. Ako Austrija nastavi ovim putem biće potrebno da se kao društvo borimo protiv diskriminacije. To je bio i razlog zašto sam odlučila da napustim međunarodnu advokatsku kancelariju i krenula u politiku", kazala je Zadić.

 

IZVOR: radiosarajevo.ba Objavljeno na dan 16.10.2017 - 07:45

Dodaj komentar na ovu vijest

Marketing Info

Postani Facebook fan Biscani.ba

Klikni "Sviđa mi se" i postani naš fan. Najbrže informacije iz Bihaća, lijepog grada na Uni.

Marketing Info