Austrija najavila produženje kontrola granica za još pola godine

EU

Austrija najavila produženje kontrola granica za još pola godine

Vlada Austrije produžila je za dodatnih šest mjeseci kontrole granica koje je uvela radi suzbijanja neregularnih migracija na granicama sa Slovenijom i Mađarskom, javlja Anadolu Agency (AA).

Kontrole austrijske granice trebale su biti okončane 11. novembra, a austrijski ministar odbrane Herbert Kickl poslao je pismo Evropskoj komisiji u kojem je saopćio da će kontrole granica biti nastavljene do maja naredne godine.

On je naveo da je razlog za produženje kontrola granica to što od velike migrantske krize 2015. godine nije došlo do smanjenja neregularnih migracija i uspostave stabilnosti duž austrijskih granica sa Slovenijom i Mađarskom.

Ta odluka austrijske vlade naišla je na glasne kritike, a premijer Slovenije Marjan Šarec izjavio je da je razočaravajuće to što Austrija želi nastaviti kontrole i nakon što je prošle godine došlo do drastičnog smanjenja podnošenja zahtjeva za azil.

“Smatramo to oprečnim evropskim standardima”, poručio je Šarec.

Komesar Evropske unije za migracije Dimitris Avramopulos je prošlog mjeseca pozvao Austriju da što prije okonča granične kontrole i vrati na snagu slobodno kretanje u skladu s normama Schengenske zone.

IZVOR: fokus.ba Objavljeno na dan 11.10.2018 - 13:19

Dodaj komentar na ovu vijest

Marketing Info

Postani Facebook fan Biscani.ba

Klikni "Sviđa mi se" i postani naš fan. Najbrže informacije iz Bihaća, lijepog grada na Uni.

Marketing Info