Bez njega Gospodar prstenova možda nikada ne bi bio zapisan: Umro sin J. R. R. Tolkiena

U 95. GODINI

 Bez njega Gospodar prstenova možda nikada ne bi bio zapisan: Umro sin J. R. R. Tolkiena

Christopher Tolkien, sin John Ronald Reuel Tolkien zadužio obožavatelje epske fantastike širom svijeta nesebičnim doprinosom očevoj ostavštini. Umro je u 95. godini.

Gospodar prstenova i Hobit su dvije knjige dugačke sage iz pera jednog od omiljenih pisaca u povijesti književnosti. Britanski filolog, leksikograf i pisac John Ronald Reuel Tolkien svakako je među najčitanijim imenima bilo kojeg žanra, a njegovo umijeće da dočara složeni svijet epske fantastike razlog je zašto ima milione obožavatelja širom svijeta.

Kada je Tolkien preminuo 1973. godine, njegov rad nastavio je sin Christopher. Priredio je i izdao Silmarillion, kolekciju očevih bilješki o nastanku svijeta u kojem počiva Međuzemlje, četiri godine nakon njegove smrti, a tri godine kasnije je objavio i Nedovršene pripovijesti, zbirku priča i eseja koje Tolkien, kao što naslov kaže, nije stigao završiti.

On i njegov brat Michael su na neki način inspirirali svog oca osmisliti svijet Međuzemlja. Dok su bili djeca, otac bi im pričao priče o patuljcima, vilenjacima i hobitima koje je ispredao iz vlastite mašte.

Budući da Tolkien nije zapisivao svoje priče, vremenom je počeo zaboravljati detalje, što je zapazio Christopher, pa mu je skrenuo pažnju na neke nedosljednosti u priči. Iz tog razloga je Tolkien odlučio zabilježiti ih na papir, a one će se kasnije izroditi u Gospodara prstenova, jednu od najprodavanijih knjiga svih vremena s preko 150 miliona prodanih primjeraka.

Christopher je također bio zaslužan za crtanje prvobitnih mapa iz Gospodara prstenova (UNILAD).


Rođen je u Leedsu, kao treće dijete J. R. R. i Edith Tolkien. Sudjelovao je u Drugom svjetskom ratu, pridruživši se Kraljevskom ratnom zrakoplovstvu, čuvenom RAF-u. Završio je studij iz engleskog jezika na Trinity Collegeu u Oxfordu.

Tokom premijere prvog dijela trilogije Petera Jacksona iz 2001., Christopher je preispitivao mogućnost ekranizacije da vjerodostojno dočara sadržaj knjiga. U jednom časopisu je 2012. kritizirao filmski serijal temeljen na djelima svog oca istaknuvši da su knjige "izmrcvarene" kako bi se napravio akcijski film.

Christopher je i sam bio pisac, a 2016. mu je uručeno Bodley Medal priznanje za izuzetan doprinos književnosti, kulturi, znanosti i komunikaciji. Umro je u devedeset petoj godini života, a za sobom je ostavio suprugu Baillie i djecu Simona, Adama i Rachel.

Bio je čuvar očeve ostavštine i važna osoba za sve ljubitelje Tolkienovih djela.


Dodaj komentar na ovu vijest