BiH i Hrvatska potpisale sporazum o održavanju mostova na granici

SUSRET MINISTARA

BiH i Hrvatska potpisale sporazum o održavanju mostova na granici

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović na poziv ministra mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Olega Butkovića boravio je danas u radnoj posjeti Hrvatskoj.

Kako je saopćeno iz Ministarstva komunikacija i prometa, ministri Mitrović i Butković potpisali su Sporazum o održavanju i rekonstrukciji cestovnih mostova na državnoj granici između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Hrvatske.

"Svjesni smo da bez razvoja infrastrukture nema ni razvoja regiona i da je za Bosnu i Hercegovinu i sve ljude koji žive na ovim prostorima dobra svaka vrsta povezivanja sa zemljama regiona.

Sporazum koji smo danas potpisali omogućava nam da krenemo sa održavanjem međudržavnih mostova, za šta je na godišnjem nivou planirano 200.000 KM za tekuće održavanje mostova s Hrvatskom, dok su za vanredno održavanje i rekonstrukciju sredstva osigurana iz Budžeta Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine, a evidentirat će se kao program posebnih namjena Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine u iznosu od cca dva miliona KM za narednih pet godina", istakao je ministar Mitrović.

"Izgradnjom mostova sa susjednim zemljama mreža autocesta u Bosni i Hercegovini će biti povezana na evropsku prometnu mrežu, što će našim građanima omogućiti kraće, brže, udobnije i jednostavnije putovanje do Evrope", dodao je Mitrović.

Kako je naglasio ministar Butković, današnje potpisivanje Sporazuma označava još jedan korak prema jačoj prometnoj, ali i ekonomskoj povezanosti Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

"Održavanje i obnova mostova i prometnica na zajedničkoj granici jednako je važno za obje zemlje, jer samo saradnjom možemo unaprijediti zajedničke veze, kako prometne tako i one ekonomske. Određeni mostovi koji su, među ostalima, predmet danas potpisanog Sporazuma su u zaista lošem stanju i moramo brzo reagirati kako bismo ih što prije doveli u sigurno stanje sa prometnog aspekta. Mostovi, osim što spajaju dvije države, u konačnici povezuju i stanovnike, a to je i cilj svake ovakve međudržavne saradnje", rekao je ministar Butković.

Delegacije dvaju ministarstava održale su i bilateralni sastanak na kojem je razgovarano o unapređenju bilateralnih odnosa i regionalne saradnje, s posebnim osvrtom na izgradnju mostova Gradiška i Brčko-Gunja, puštanje u promet mosta Svilaj te definiranje trase Jadransko-jonske autoceste.

Također, ministar Mitrović se sastao sa ambasadorom Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj Aleksandrom Vranješem, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

(Foto: Ministarstvo prometa i komunikacija BiH)


Dodaj komentar na ovu vijest