BiH još uvijek bez ambasadora u Libiji, najviše trpe kompanije koje su tamo uspješno poslovale

Gubitak 109 miliona

BiH još uvijek bez ambasadora u Libiji, najviše trpe kompanije koje su tamo uspješno poslovale

Bh. kompanije se još uvijek ne vraćaju u Libiju, jer diplomatski odnosi s Bosnom i Hercegovinom nisu uspostavljeni nakon jednogodišnjeg rata u toj zemlji. Samo je privatna kompanija Bosna-S poslovala sve vrijeme, i to kao servisna kompanija na naftnim poljima. Sve vrijeme je radila po posebnom, zapadnom režimu.

Rat u Libiji počeo je 2011. godine, a krajem iste godine su oružani sukobi između vladinih snaga i pobunjenika okončani. Sigurnosna situacija ni šest godina nakon rata nije zadovoljavajuća, pa su tako Libijci diplomatske odnose ostvarili tek s rijetkim zemljama. Bosna i Hercegovina nije među njima.

Preduslovi za poslovanje

Ibrahim Boravac, vrstan poznavalac situacije u Libiji, kazao je da se bh. kompanije ne vraćaju u Libiju zato što se ambasade još uvijek nisu vratile.

"Diplomatski odnosi s Bosnom i Hercegovinom još uvijek nisu uspostavljeni, naša ambasada se još uvijek nije zvanično vratila. Osnovni preduslov za povratak kompanija je da postoje diplomatski odnosi. Čim nema ambasada nisu zadovoljeni sigurnosni aspekti", objasnio je Borovac za Klix.ba.

Predstavnici privatnih kompanija, koji su imali namjeru da posluju u Libiji, nisu dobili blagoslov Ministarstva vanjskih poslova BiH, jer se zbog sigurnosnih preduslova još uvijek ne preporučuje odlazak u tu zemlju. To naročito vrijedi za državne kompanije, u prvom redu Energoinvest.

Bh. privatne kompanije mogu poslovati u Libiji, ali odgovornost za radnike preuzimaju kompanije koje ih šalju. Zbog toga su takve situacije rijetke, ali ima izuzetaka.

Kako saznajemo, od bh. kompanija koje su u Libiji jedino je Bosna-S poslovala sve vrijeme, pa i za vrijeme rata. Riječ je o servisnoj kompaniji, koja radi na eksploataciji nafte na naftnim poljima i posluje po drugom, engleskom režimu.

Veliki gubici

Zbog rata u Libiji, kompanije iz Bosne i Hercegovine izgubile su više od 109 miliona eura. Sve kompanije su, prema procedurama koje je propisala libijska vlada, dostavile ovjerene zapisnike sa popisanom materijalnom štetom i potraživanjima.

"Vjerovatno će se raditi odštetni zahtjevi za nematerijalnu štetu. To je bilateralna stvar i rješavat će se na nivou država", kazao je Borovac za Klix.ba.

Bh. ambasada se još uvijek nije zvanično vratila u Libiju, ne izdaju se vize, a ne radi ni konzularni odjel. Bosna i Hercegovina, prema našim saznanjima, slijedi instrukcije i praksu Evropske unije.

Gastroid u Libiji

Ibrahim Borovac nam je kazao da se bh. kompanija Gastroid, koja je u Libiji radila na implementaciji projekta edukacionog centra, povukla 2015. godine jer ne funkcioniše platni promet, bankarski sektor.

"Ni bezbjedonosna situacija nije zadovoljavajuća u toj zemlji da bi mogli poslati nekoga", kazao je Borovac, koji je bio dio tog projekta implementiranog u saradnji sa libijskom vladom.

 

IZVOR: klix.ba Objavljeno na dan 11.09.2017 - 20:32

Dodaj komentar na ovu vijest

Marketing Info

Postani Facebook fan Biscani.ba

Klikni "Sviđa mi se" i postani naš fan. Najbrže informacije iz Bihaća, lijepog grada na Uni.

Marketing Info