Bihać bi uskoro mogao dobiti biciklističke staze

Vlada usvojila strategiju

Bihać bi uskoro mogao dobiti biciklističke staze

Bihać nema označene biciklističke staze iako je ovaj sport dosta omiljen među Bišćanima te su formirana i tri biciklistička kluba.  Prepoznajući važnost biciklizma, vlada Unsko-sanskog kantona usvojila je strategiju za uređenje sistema biciklističkih staza.

Dobra namjera

Predsjednik Rekreativnog biciklističkog kluba (RBK) „Japod“ Ahmet Alibabić namjeru vlade da se napokon nešto promijeni ocjenjuje dobrom.

- Biciklističke staze treba označiti, jednako kao planinarske što su označene, ali i nas bicikliste uključiti u proces izrade strategije. Svakako bismo dali korisne savjete i pomoć – kaže Alibabić.

S njim se slaže i Adnan Mekić iz Brdsko-biciklističkog kluba (BBK) “Daj krug”.

 - Naši prijatelji iz većih gradova, poput Sarajeva, Mostara i Banje Luke, rade kritične mase okupljanja jednom mjesečno gdje vlastima i ostalim učesnicima u saobraćaju daju do znanja da su i biciklisti ravnopravni učesnici - ističe Mekić.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Adnan Alagić kazao je da je na nedavno održanoj sjednici Vlade izabrana konsultantska firma koja će pripremiti studiju izvodljivosti uređenja i proširenja biciklističkih staza.

Ahmet Alibabić: Uključiti i bicikliste

Donatorska sredstva

- Vidjet ćemo šta se može unaprijediti. Nakon izrade studije i njenog usvajanja krenut će se u realizaciju na terenu. Tražit će se izvođači te, osim naših, i donatorska sredstva – ističe ministar Alagić.

Ni u Cazinu nije bolje

Za ljubitelje biciklizma iz Cazina, koji promoviraju zdrav način života i sport općenito, situacija nije ništa bolja.

 - U Cazinu nemamo riješenu infrastrukturu što se tiče biciklističkih staza, ali smo ih sami pravili po šumskom terenu, tako da imamo nekoliko urađenih šumskih staza, ali to nije dovoljno - kaže Jasmin Ljubijankić iz Biciklističkog kluba “Cazin”.

Mekić: Ravnopravni učesnici

IZVOR: avaz.ba Objavljeno na dan 14.03.2019 - 08:24

Dodaj komentar na ovu vijest