Bihać: U Srbiji i RS i danas postoji koncenzus negiranja i poricanja genocida

USK

Bihać: U Srbiji i RS i danas postoji koncenzus negiranja i poricanja genocida

Danas je u Gradskoj vijećnici Bihaća održana komemorativna sjednica povodom 11. jula i sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Davor Župa poručio je da ovaj datum mora ostati u pamćenju svih naroda i građana koji žive u BiH i regionu.

- Obilježavanje 11. jula ima svrhu i upozorenja mladim generacijama na to šta se može dogoditi ukoliko se na vrijeme ne ukazuje i ne bori protiv zla koje ljudskoj vrsti nije strano. Zlo treba onemogućiti prije nego njegovi vinovnici ne počine ovakav zločin, zločin kojeg su nanjeli ne samo nama nego i svom narodu i cijelom čovječanstvu. Potrebno je zalagati se za dobro, pravdu, poštenje, čast i moralnost, te treba uvijek dati podršku onima koji se bore protiv zla, kazao je predsjedavajući Župa.

Tokom komemoracije prikazan je film o Srebrenici autorice Melite Mujadžić, a profesor doktor Mujo Begić održao je istorijski čas o Srebrenici.

- Tog dana istrebljene su tri generacije muškaraca. Genocid je počinjen pred očima svjetske javnosti i međunarodnih snaga koje su imale obnavezu zaštititi demilaliziranu zonu. U Srbiji i RS i danas postoji koncenzus negiranja i poricanja genocida, i to mnogo poslije nakon što su sakrivana tjela, prekopavane gorbnice. Tako se prenosi emocionalni teret na naredne generacije, kazao je profesor Mujo Begić

IZVOR: oslobodjenje.ba Objavljeno na dan 11.07.2019 - 13:32

Dodaj komentar na ovu vijest

Marketing Info

Postani Facebook fan Biscani.ba

Klikni "Sviđa mi se" i postani naš fan. Najbrže informacije iz Bihaća, lijepog grada na Uni.

Marketing Info