Bihaćkoj bolnici doniran PCR uređaj za testiranje na Covid-19 u realnom vremenu

USK

Bihaćkoj bolnici doniran PCR uređaj za testiranje na Covid-19 u realnom vremenu

Ambasadorica Austrije u BiH Ulrike Hartmann uručila je jučer Kantonalnoj bolnici u Bihaću PCR uređaj za testiranje na Covid-19 u realnom vremenu. Vrijednost današnje donacije iznosi 75.780 KM, a pored isporuke i instalacije PCR uređaja uključuje i obuku za osoblje Kantonalne bolnice.

U okviru regionalnog programa Razvojne agencije Austrije, koji sprovodi UNDP u BiH, predviđena je i nabavka PCR testova i drugog materijala za testiranje u iznosu od 16.000 KM, saopšteno je iz UNDP-a.

“Program je postavljen kao hitna pomoć, a s ciljem da odgovori na neposredne potrebe bolnica kroz pružanje laboratorijske medicinske opreme koja će se u prvom redu koristiti za dijagnostiku virusa korona, ali i tuberkuloze, hepatitisa i HIV-a”, rekla je Hartmann.


Direktor Kantonalne bolnice u Bihaću Hajrudin Havić rekao je da će ovaj uređaj omogućiti da se testiranje na Covid-19 sprovodi u Unsko-sanskom kantonu, što do sada nije bilo moguće.

Rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Steliana Nedera izjavila je da će PCR uređaj biti od velike koristi i zdravstvenim radnicima i građanima Unsko-sanskog kantona, te zahvalila austrijskoj vladi za ovaj važan doprinos.

Foto:Srna


Dodaj komentar na ovu vijest

Marketing Info

Postani Facebook fan Biscani.ba

Klikni "Sviđa mi se" i postani naš fan. Najbrže informacije iz Bihaća, lijepog grada na Uni.

Marketing Info