Bišćanka optužena za čedomorstvo: Ubila bebu, pa je zakopala

USK

Bišćanka optužena za čedomorstvo: Ubila bebu, pa je zakopala

Četrdesettrogodišnja R. Č. iz mjesta Brekovica, nadomak Bihaću, koja je optužena za čedomorstvo, već 12 mjeseci čeka da Općinski sud u Bihaću zakaže glavni pretres.

Optužnica protiv nje je podignuta 9. oktobra prošle godine, nakon čega se ona, kako nam je potvrđeno u Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona, izjasnila da nije kriva.

Zakopavanje

- Nakon ovog ročišta nije bilo daljnjih radnji u postupku. Očekuje se zakazivanje ročišta za glavni pretres od Općinskog suda u Bihaću, rečeno nam je u Tužilaštvu USK-a.

Kako je Oslobođenje ranije pisalo, 43-godišnjakinja je privedena zbog sumnje da je u februaru prošle godine ubila svoju tek rođenu bebu.

Naime, 7. jula 2018. godine Policijskoj stanici Bihać anonimno je prijavljeno da je Č. R. bila u drugom stanju, da se porodila i da se sumnja da beba nije živa.

Istražitelj OKP-a PS-a Bihać u suradnji sa uposlenicom Centra za socijalni rad obavili su razgovor s prijavljenom Č. R. koja je negirala da je uopće i bila u drugom stanju. Po nalogu tužioca Kantonalnog tužilaštva ona je upućena na ljekarski pregled, gdje je utvrđeno da je bila u drugom stanju i da se porodila. Na osnovu prikupljenih saznanja te u ponovnom razgovoru s prijavljenom, ona je istražiteljima OKP-a PS-a Bihać i priznala da se porodila sedam dana prije i da je bebu umotala u vrećicu i zakopala u blizini porodične kuće.

Tijelo bebe

Ona je potom odvedena u Kantonalnu bolnicu u Bihaću, gdje je podvrgnuta ginekološkom pregledu te je ustanovljeno da se nekoliko dana ranije porodila. R. Č. je potom u razgovoru s policijskim istražiocima priznala da se porodila prije sedam dana i da je bebu potom usmrtila, zamotala je u plastičnu foliju i potom zakopala u blizini kuće u kojoj živi u pomenutom bihaćkom naselju.

Nakon toga izvršeno je iskopavanje na pomenutom mjestu i pronađeno je tijelo novorođenčeta.

AMRA BRKIĆ-ČEKIĆ


Dodaj komentar na ovu vijest