Borjana Krišto dobila zahtjev za sazivanje hitne sjednice, odluka danas

Nakon što je 14 poslanika poslalo dopis predsjedavajućoj Predstavničkog doma

Borjana Krišto dobila zahtjev za sazivanje hitne sjednice, odluka danas

Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, potvrdila je za „Avaz“ da je dobila zahtjev grupe poslanika za sazivanje hitne sjednice tog doma. Na naš upit o tome hoće li i kada sazvati sjednicu, Krišto je kazala da će javnost „o svemu biti obaviještena danas“.

Podsjećamo, jučer je 14 poslanika iz SDP-a, SBB-a, Naše stranke, SDS-a, PDP-a, A-SDA, PDA i Nezavisnog bloka uputilo zahtjev za sazivanje hitne sjednice Predstavničkog doma na kojoj bi se razmatrala aktuelna situacija u pravosudnim institucijama, s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije, te informacija Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica u BiH, s osvrtom na aktuelnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona.

Inače, prema Poslovniku Doma, predsjedavajući tog tijela, na zahtjev najmanje pet poslanika ili na zahtjev većine članova Kolegija Doma, sazvat će sjednicu Doma u roku od tri dana od dana prijema zahtjeva. S obzirom na to da je zahtjev upućen jučer, sjednica bi mogla biti zakazana za petak.

Podsjećamo, grupa poslanika je tražila hitnu sjednicu o migrantskoj krizi i 11. aprila. Međutim, poslanici SNSD-a i HDZ-a BiH nisu došli na za taj dan zakazanu sjednicu te nije bilo kvoruma za njeno održavanje. 

Inače, nijedan dom PSBiH, otkako su konstituirani, i to Predstavnički u decembru prošle, a Dom naroda u februaru ove godine, nisu održali nijednu sjednicu. Za to vrijeme parlamentarci uredno primaju plaće i druge naknade.

IZVOR: avaz.ba Objavljeno na dan 12.06.2019 - 10:55

Dodaj komentar na ovu vijest