Cikotić o migrantskoj krizi: Hrvatska će se suočiti s ozbiljnim posljedicama EU

DIJELI ZABRINUTOST

Cikotić o migrantskoj krizi: Hrvatska će se suočiti s ozbiljnim posljedicama EU

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić komentarišući snimak brutalnog postupanja hrvatske policije kaže da naše susjede očekuju ozbiljne posljedice Evropske unije. Cikotić je poručio i da dijeli zabrinutost građana zbog ubistva na Otesu koje je počinio migrant.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić komentarišući migrantsku krizu u BiH i ubistvo na Otesu koje je počinio migrant kazao je da je to pitanje javnog reda i mira u nadležnosti policijske uprave i kantonalnog MUP-a.

On je kazao da dijeli zabrinutost građana, ali je poručio da postoji sistem nadležnosti od uprave policije preko kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova do entitetskog i određenih agencija na nivou države koje mogu biti uključene u ovaj problem na zahtjev nižih nivoa sistema sigurnosti.

"Problem se rješava tako da je u posljednja 3 mjeseca, od kako sam na čelu Ministarstva sigurnosti, broj migranata koji se kretao od 11 do 13 hiljada migranata spušten na 5,5 do 7 hiljada. Jučer smo imali 6.138 registrovanih migranata u BiH. To je učinjeno pojačanim anggažmanom Granične policije i drugih policijskih agencija, EUFOR-a, angažovanjem sigurnosnih agencija i tužilaštva i identifikovanjem i procesuiranjem onih koji učestvuju u krijumčarenju.", rekao je za TV Sarajevo.


Cikotić smatra da takav pristup već daje rezultate, ali da će tražiti sistematičan rad i u narednim mjesecima i godinama.

"Imamo činjenicu da migrantske rute, koje su išle preko Srbije u BiH, sada idu i preko Rumunije jer je bosanska ruta postala sve manje sigurna. Kontrolu vršimo na sve obuhvatniji način", dodao je.

Ministar sigurnosti BiH komentarišući brutalan snimak koji je objavio njemački Der Spiegel na kojem se vidi kako hrvatski graničari zlostavljaju migrante i tjeraju ih da se vrate u Bosnu i Hercegovinu.

Cikotić smatra da će se sigurnosni elementi Republike Hrvatske suočiti s ozbiljnim posljedicama Evropske unije zbog navedenih aktivnosti.

Foto:Avaz


Dodaj komentar na ovu vijest