Da li smijemo jesti krompir koji je proklijao?

Korisno

Da li smijemo jesti krompir koji je proklijao?

Krompir je namirnica koja se u zimskom periodu obilato koristi, ali o nekim stvarima morate povesti računa ako duže stoji u toplijem prostoru i proklija. Naime, kažu najbolje je držati krompir u tamnoj i hladnijoj prostoriji, međutim u stanovima baš ljudi nemaju nekakvog izbora, pa ovo povrće drže ili u špajzu ili na balkonu.

Kada se desi da je krompir proklijao uklonimo klice i normalno ga pripremimo za jelo. Međuti, na nešto treba obratiti pažnju. Treba vidjeti da li je puno klica, je li se krompir smežurao. U tom slučaju ga morate baciti jer je štetan za organizam. Takav krompir je pun solanina, blago toksične tvari koja kod ljudi može izazvati simptome poput glavobolje, proljeva i povraćanja.

Ukoliko je krompir i dalje tvrd, a proklijao je tek na nekoliko mjesta, možete ga spremiti za jelo, ali naravno prethodno uklonite klice.


Dodaj komentar na ovu vijest

Marketing Info

Postani Facebook fan Biscani.ba

Klikni "Sviđa mi se" i postani naš fan. Najbrže informacije iz Bihaća, lijepog grada na Uni.

Marketing Info