Dačić: Ispada da smo mi glavni problem za BiH

Srbija

Dačić: Ispada da smo mi glavni problem za BiH

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić kritikovao je sinoć lidere Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine jer se zalažu za nezavisnost Kosova, a podržavaju teritorijalni integritet Azerbejdžana u sukobu s armenskim separatistima u oblasti Nagorno-Karabah.

"Ovi ajatolasi iz Sarajeva sada govore Azerbejdžan, Nagorno-Karabah, teritorijani integritet. Pa kako te nije sramota, a zalažeš se za priznanje Kosova? Gdje su tu principi", rekao je Dačić na televiziji Happy.

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da armenska strana snosi punu odgovornost za izbijanje sukoba u oblasti Nagorno-Karabah, čime je direktno podržao Baku u sukobu s Jerevanom oko te armenske enklave u Azerbejdžanu.

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić glasali su prošle sedmice na sjednici Predsjedništva da BiH prizna nezavisnost Kosova.

Dačić je večeras upitao i "da li Evropa i SAD misle da će Srbija da dozvoli da bude džamahirija" na Balkanu i ocijenio kao "istorijski" dogovor Srba i Hrvata u BiH.

On je kazao i da Srbi ne znaju da predstave sebe kao žrtve.

"Umjesto da mi kažemo da su Srbi u BiH žrtve muslimanskog nacionalizma i vjerskog fanatizma, ispada da smo mi glavni problem za BiH", izjavio je Dačić.

Dačić je rekao da je burno reagovao i kada je austrijski kancelar Sebastian Kurz bio u Beogradu i da se zbog toga predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "malo naljutio" na njega.

"Rekao sam mu: 'Kako vas nije sramota, zabranjuješ džamije u Beču, a hoćeš ih ovdje kod nas'. On se zalaže za članstvo Kosova u Intrepolu i došao je tu, bio sam veoma nervozan, šta da radim", rekao je šef srpske diplomatije.

Foto:N1


Dodaj komentar na ovu vijest