Danas konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH

URUČENJE UVJERENJA

Danas konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH

Za danas je zakazana konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će zastupnicima biti uručena uvjerenja o dodjeli mandata.

Na dnevnom redu su tri tačke i to: Davanje svečane izjave poslanika, Izbor predsjedavajućeg, prvog zamjenika predsjedavajućeg i drugog zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma i Izbor članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Dok se ne izabere predsjedavajući, prvom sjednicom predsjedava najstariji izabrani ili najstariji izabrani prisutni poslanik kao privremeni predsjedavajući.

Zastupnici preuzimaju dužnost zajedničkim davanjem i pojedinačnim potpisivanjem svečane izjave. Nakon što daju izjavu, Dom među svojim članovima bira po jednog predstavnika iz svakog konstitutivnog naroda koji će obavljati dužnosti predsjedavajućeg, prvog zamjenika predsjedavajućeg i drugog zamjenika predsjedavajućeg doma.

Centralna izborna komisija BiH je 6. novembra donijela Odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora 2018. godine, od kada počinju teći propisani rokovi za konstituiranje vlasti na svim nivoima.

U skladu s izbornim rezultatima, s prostora Federacije BiH u novom sazivu Zastupničkog doma, SDA će imati osam zastupnika, stranke okupljene oko HDZ-a BiH pet, koliko će imati i SDP BiH. DF će imati tri zastupnika, SBB BiH i Naša stranka po dva, dok će po jednog zastupnika imati Nezavisni blok, Pokret demokratske akcije – PDA i A-SDA. Iz Republike Srpske u Zastupničkom domu državnog parlamenta bit će šest zastupnika SNSD-a, tri zastupnika SDS-liste, dva zastupnika PDP-a, dok će po jednog zastupnika imati DNS, Socijalistička partija i SDA.

Ukupno četiri još uvijek aktuelna delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH na ovogodišnjim izborima izabrani su za zastupnike u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. S obzirom na to da oni neće moći istovremeno biti delegati u Domu naroda Parlamenta BiH, iz Centralne izborne komisije su nam kazali da će zastupnici nakon današnje sjednice imati vremena da u roku od sedam dana odluče da li će prihvatiti mandat u Zastupničkom domu PSBiH. U slučaju da prihvate mandat, a ne podnesu sami ostavku u Domu naroda PSBiH, onda CIK po službenoj dužnosti ima rok od 15 dana da utvrdi prestanak mandata u Domu naroda PSBiH.

Konstituiranje Doma naroda na državnom nivou će pričekati odluku CIK-a ili Ustavnog suda, jer je direktno povezana s popunjavanjem Doma naroda na nivou Parlamenta FBiH.

IZVOR: klix.ba Objavljeno na dan 06.12.2018 - 08:30

Dodaj komentar na ovu vijest