Danas protesti u Sarajevu, traže se ostavke Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH

Početak u 11:15 sati

Danas protesti u Sarajevu, traže se ostavke Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH

Danas od 11:15 sati grupa građana i aktivista organizira proteste protiv bh. političara koje smatraju odgovornim za kašnjenje u nabavci vakcina protiv koronavirusa. Na protestima će tražiti njihove ostavke.

Konkretno, kako su ranije govorili organizatori protesta, traže se ostavke kompletne Federalne vlade, kao i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine zbog, kako se navodi u zahtjevima grupe građana i aktivista, haosa u kojem svakog dana u prosjeku umire 50 naših sugrađana i što su nadležni pokazali i dokazali da su nesposobni i da nisu u stanju nositi se s pandemijom.

Datum koji su organizratori izabrali za održavanje protesta simboličan je, jer se danas obilježava Dan grada Sarajeva, a ovom prilikom organizatori su poručili da je na današnji dan BiH oslobođena jednih fašista (Drugi svjetski rat op.a.) i da je vrijeme da se, kako kažu, danas oslobodi drugih.

Na listi njihovih zahtjeva nalazi se i imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH, koja ima rok od 14 dana da izađe s jasnim i realnim planom za upravljanje krizom i borbe protiv pandemije koronavirusa te hitno uvođenje PCR testova za sve koji ulaze u BiH.

Za ispunjenje ovih zahtjeva postavljen je rok od sedam dana, dakle do 13. aprila 2021. godine, jer svaki dan je, kako navode, kockanje sa životima građana.

Organizatori protesta objavili su i uputstva svima koji žele učestvovati

11:15 - 11:45 Označavanje automobila, plato ispred Željezničke stanice

12:05 - 12:35 Protesti ispred Parlamenta BiH

12:35 - 13:00 Protestna šetnja/vožnja prema Vladi FBiH

13:00 - 13:30 Protesti ispred Vlade Federacije BiH

"Vođeni željom da osiguramo maksimalno pridržavanje svih epidemioloških mjera, krećemo se u privatnim vozilima i pješke, u grupama od po 20, poštujući sve epidemiološke mjere (distanca, maska)", kazali su iz organizacije protesta.

 


Dodaj komentar na ovu vijest