Darko Elez bi danas trebao biti izručen Bosni i Hercegovini

Nalazi se u Srbiji

Darko Elez bi danas trebao biti izručen Bosni i Hercegovini

Srbija bi danas trebala da izruči Darka Eleza Bosni i Hercegovini, potvrdila je glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Apelacioni sud u Beogradu je polovinom februara pravosnažno odlučio da su ispunjeni uslovi za izručenje Eleza Bosni i Hercegovini, koja ga traži zbog niza krivičnih djela organizovanog kriminala.

Sud je odbio žalbu Elezovog advokata i potvrdio rješenje Višeg suda u Beogradu iz januara kojim je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje zbog niza teških krivičnih djela organizovanog kriminala izvršenih 2015., 2017., 2018. i 2019. godine.

Tim rješenjem je odbijen dio molbe Bosne i Hercegovine za izručenje Eleza povodom drugog niza krivičnih djela izvršenih od 2005. do 2009. godine jer tada nije bio na snazi Ugovor o izručenju između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Elez se nalazi u ekstradicionom pritvoru od hapšenja u decembru u Beogradu, gdje živi i radi duži niz godina, nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i Bosne i Hercegovine trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

Mediji ga u Srbiji pominju kao saradnika nedavno uhapšenog Veljka Belivuka.

Bosna i Hercegovina traži izručenje Eleza radi vođenja krivičnog postupka i suđenja pred ovdašnjim sudom zbog krivičnog djela organizovanog kriminala.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, saopćilo je ranije nakon hapšenja Eleza u Beogradu, da traži njegovo izručenje na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao "Lutka", kao i radi istrage koju zajedno provodi s Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i sa partnerskim institucijama regiona.

Ta istraga se odnosi na teška krivična djela počinjena na području Bosne i Hercegovine, među kojima su ubistva počinjena metodama mafijaških likvidacija 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih djela na štetu oštećenih osoba sa područja Bosne i Hercegovine.

Foto: Screenshot YouTube 60 minuta FTV


Dodaj komentar na ovu vijest