Dodik: Namjera Vlade USK-a da izmjesti migrante u Medeno Polje je dovršetak etničkog čišćenja Srba na tim prostorima

Smatra da je to nedopustivo

Dodik: Namjera Vlade USK-a da izmjesti migrante u Medeno Polje je dovršetak etničkog čišćenja Srba na tim prostorima

Govoreći o namjeri Vlade Unsko-sanskog kantona da izmjeste migrantski centar u selo Medeno Polje, Milorad Dodik je istakao da na to gleda kao na dovršetak etničkog čišćenja Srba sa tih prostora. 

On je poručio da će se svim političkim i pravnim sredstvima suprotstaviti tome, te da u potpunosti podržava najavljene aktivnosti srpske zajednice u četiri opštine u FBiH.

"Smatram da i bez najavljenih aktivnosti tamošnje vlade, oni nemaju i nisu imali osnovna prava koja naprimjer Republika Srpska garantuje Bošnjacima ili Hrvatima. Poručujem im da ću biti sa njima toga dana tamo, s namjerom da pokažemo da je nedopustivo da se zbog nečije ideje ili možda plana sa tih prostora danas iseli narod koji je tu oduvijek živio i dosele ljudi sa strane, te da ćemo se tome suprotstaviti", rekao je Dodik.

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH pozvao je sve stanovnike Drvara, Grahova, Glamoča i Petrovca da 13. i 14. septembra obustave saobraćaj prema Livnu i Bihaću zbog pokušaja HDZ-a Livanjskog kantona da proslave dan okupacije Drvara i namjere Vlade Unsko-sanskog kantona da izmjeste migrantski centar u selo Medeno Polje.

IZVOR: klix.ba Objavljeno na dan 14.08.2019 - 10:57

Dodaj komentar na ovu vijest