Dodik: Prošlo vrijeme kažnjavanja, neophodan dijalog

BiH

Dodik: Prošlo vrijeme kažnjavanja, neophodan dijalog

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da ljudi shvataju da je prošlo vrijeme kada su EU i međunarodni faktor, prije svega zapadni, za stanje u BiH krivile samo jednu stranu i prema njoj preduzimali rigorozne kazne, istakavši da je neophodan novi dijalog.

"Ako hoće možemo razgovarati o svemu što je uradio visoki predstavnik, a uradio je na štetu Dejtonskog sporazuma i nije dozvolio da se afirmišu faktori u BiH i strane kako je rečeno u Dejtonu", rekao je jučer Dodik novinarima u Doboju.

On je naveo da će članovi Predsjedništva BiH putovati u Brisel gdje će, kako je naveo, zvaničnike EU pokušati upoznati o razvoju situacije u BiH koja je konzervirana na nemogućnosti da funkcioniše efikasno.

Prema njegovim riječima, svaka promjena u BiH je moguća isključivo i samo ako se dogovore dvije strane, a to su Republika Srpska i FBiH.

"To nikada nije bilo jer je visoki predstavnik kršio međunardno pravo, nametao propise. Oni sada pokušavaju da to legalizuju tako što o tome ćute. Ali naprosto činjenice govore da on nije imao pravo da mijenja Dejton. On je masovno mijenjao Dejtonski sporazum i to je tema koja mora biti vraćena na početak, da se o njoj razgovara", naveo je Dodik.

Dodik je konstatovao da je politički dijalog jedini nači na koji se mogu riješiti pitanja u BiH. Navodi da RS preferira politički razgovor u miru, te da želi mir i stabinost.

"Republika Srpska je dobila u Dejtonu ono što je dobila i mi samo to tražimo nazad. Ako toga nema, naše koncepcije naravno moraju da se razvijaju na drugi način", zaključio je Dodik.

Foto:N1


Dodaj komentar na ovu vijest