Dodikov SNSD: Ovdje su sami Bošnjaci i ne mogu im pomoći stranci

Saopćenje

Dodikov SNSD: Ovdje su sami Bošnjaci i ne mogu im pomoći stranci

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), vladajuća stranka u manjem bh. entitetu, izdao je saopćenje u povodu aktuelnih događaja vezanih uz proslavu neustavnog Dana RS-a.

U saopćenju SNSD-a se kaže da je Republika Srpska država srpskog i svih naroda koji u njoj žive i poštuju njene zakone.

"Tu činjenicu ne mogu izmijeniti dosadna i stereotipna saopćenja SDA, kao ni prijetnje Tužilaštvom BiH, koji je očito batina u rukama Bakira Izetbegovića. SDA, koja je najveći krivac zašto BiH nema svoj unutrašnji suverenitet, a zbog uticaja na pravosuđe i pravnu državu, ne bi smjela da dijeli lekcije bilo kome, posebno ne cijelom jednom narodu i jednoj Republici.

Republika Srpska nije nametnula nikome u BiH šta će i kada da obilježava, isto tako nikada neće pristati da joj neko sa strane određuje koje praznike će ona slaviti, na šta ima pravo i po Ustavu za koji se lažno zalažu u SDA.

Nije problem SDA što je Dan Republike 9. januar, već je problem što je to datum kada je 1992. godine, dakle, prije rata, proglašena Republika Srpska koju muslimani već više od dvije decenije pokušavaju predstaviti ratnim plijenom Srba.

Republika Srpska je nastala u miru, branila se u nametnutom joj ratu i kao subjekt ušla u mirovne pregovore u Dejtonu. Zato SDA treba dobro da razmisli šta bi prvo nestalo ukoliko bi nestao Dejtonski mirovni sporazum.

Devetog januara1992. godine, kada je nastala Republika Srpska, je bio prije 14.12.1995. godine kada je BiH sastavljena u Dejtonu. Dan kada je formirana i osnovana Republika Srpska nije bio dan početka rata, već je rat počeo onog dana kad su Muslimani sa Hrvatima, bez volje Srba, separatističkim odlukama pokušali da Srbima nametnu BiH. Srbi takvu BiH nikada nisu niti će prihvatiti, a vidimo da i Hrvati odustaju. Ovdje su sami Bošnjaci i ne mogu im pomoći stranci već moraju dogovarati sa ostala dva naroda kako graditi budućnost", stoji u saopćenju SNSD-a.

 

IZVOR: radiosarajevo.ba Objavljeno na dan 11.01.2018 - 19:42

Dodaj komentar na ovu vijest