Džaferović Dodiku: Zastavu RS-a u Predsjedništvu BiH možeš imati samo u jednoj prostoriji

BiH

Džaferović Dodiku: Zastavu RS-a u Predsjedništvu BiH možeš imati samo u jednoj prostoriji

Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović upozorio je u srijedu političare u Hrvatskoj da “pripaze šta rade” ukoliko žele graditi dobre odnose s BiH posebno ističući kako je izbor Željka Komšića u bosanskohercegovački državni vrh potpuno zakonit pa ga dužnosnici drugih država ne bi smjeli svojim izjavama dovoditi u pitanje.

“Pozivam sve one koji komentiraju unutrašnje stanje u BiH da dobro pripaze šta govore i rade. Izbor Komšića nije sporan, on je ustavan i sukladan izbornom zakonu”, kazao je Džaferović za televiziju N1, prenosi Hina.

Kazao je i kako se “Zagreb ne treba miješati u unutrašnje stvari BiH” jer će ta država svoje probleme rješavati sama a čelniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću je poručio kako je o onome što mu se dogodilo u izbornom srazu s Komšićem trebao razmišljati ranije jer je znao da i za hrvatskog člana Predsjedništva BiH glasaju svi građani s teritorija Federacije BiH.

Džaferović je na stajalištu kako je ispravna Komšićeva najava da bi BiH mogla tužiti Hrvatsku Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu zbog gradnje Pelješkog mosta uz konstataciju kako bi se to moglo izbjeći priznavanjem prava koja ima BiH.

“Hrvatskoj bi bilo dobro graditi dobre odnose s BiH i priznati BiH ono što joj pripada. Mi nikada nismo tražili nešto što nam ne pripada”, kazao je Džaferović.

Džaferović je imao upozorenje i za Milorada Dodika kao člana Predsjedništva BiH kazavši kako postoje načini da se zaustavi svaki pokušaj destrukcije BiH te kako bi Dodiku najbolje bilo da se i on okrene konstruktivnom zajedničkom radu.

Najavio i je i kako neće proći Dodikova zamisao da ističe zastavu Republike Srpske u zgradi Predsjedništva BiH osim u svom uredu kako su to činili i njegovi prehodnici jer je riječ o materiji koja je jasno regulirana zakonom a on kaže kako u službenim zajedničkim prostorima državnog vrha mogu biti istaknuti samo zastava i grb BiH.

IZVOR: fokus.ba Objavljeno na dan 11.10.2018 - 00:33

Dodaj komentar na ovu vijest

Marketing Info

Postani Facebook fan Biscani.ba

Klikni "Sviđa mi se" i postani naš fan. Najbrže informacije iz Bihaća, lijepog grada na Uni.

Marketing Info