Džaferović o Macronovim izjavama: Neki bi voljeli da je BiH tempirana bomba, ali nije

ODGOVOR FRANCUZU

Džaferović o Macronovim izjavama: Neki bi voljeli da je BiH tempirana bomba, ali nije

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović danas je kazao da je izjava predsjednika Francuske Emmanuela Macrona potpuno neutemeljena i ne odgovara činjenicama te da ide u prilog samo retrogradnim političkim snagama u BiH i okruženju.

Džaferović je kazao da prema podacima agencija u BiH na sirijskom ratištu se nalazi manje od 100 punoljetnih osoba, od čega su polovina žene.

"Od 2016. godine do danas iz BiH nije zabilježen niti jedan odlazak na sirijsko ratište. BiH je podigla mjere, propisala kažnjivost za takva djela i nosi se uspješno s tim pitanjem", rekao je Džaferović.

On je kazao da je osnovni problem u BiH, a smatra da to zna i predsjednik Macron, djelovanje destruktivnih snaga koje žele dodatne teritorijalne i etničke podjele u zemlji i blokade institucija.

"To je i zbog neaktivnosti međunarodne zajednice, čija je uloga propisana Dejtonskim mirovnim sporazumom. Francuska je odigrala važnu ulogu u zaustavljanju rata u BiH. Pozivam Macrona, da kada je u pitanju BiH, ima u vidu ove činjenice i da doprinese rješavanju osnovnog problema. To je uklanjanje blokada i obeshrabrivanje retrogradnih političara s ciljem da BiH profunkcioniše",
poručio je Džaferović.

Na pitanje kako komentariše izjavu Milorada Dodika koji je pozdravio Macronovu izjavu da je BiH tempirana bomba, on je kazao da upravo zbog toga francuski predsjednik trebao voditi računa prilikom izjave o BiH.

"Neke retrogradne politike i snage iz BiH i našeg okruženja bi voljeli da BiH ima takvu vrstu problema i da je tempirana bomba. Na njihovu žalost to nije tako. Oni onda pokušavaju BiH predstaviti tako u očima međunarodne zajednice kako bi ostvarili svoje nedopustive i nedozvoljene ciljeve. Nadam se da će predsjednik
Emmanuel Macron voditi više računa i nadam se da će to razumjeti na kraju", izjavio je član Predsjedništva BiH.


Dodaj komentar na ovu vijest

Marketing Info

Postani Facebook fan Biscani.ba

Klikni "Sviđa mi se" i postani naš fan. Najbrže informacije iz Bihaća, lijepog grada na Uni.

Marketing Info