Episkop bihaćko-petrovački: Slavimo 9. januar, čuvajmo RS - kuću naše slobode

BiH

Episkop bihaćko-petrovači Sergije rekao je da su "Srbi u BiH gotovo pet stotina godina bili ugnjetavani, obespravljeni, ubijani", prenosi RTRS.

"Pod Turskom okupacijom proveli smo 413 godina, pod Austrugarskom 40. Bili smo roblje, ljudi željni slobode, narod gladan dostojanstva. Zato niko o slobodi nije toliko pjevao kao Srbi. Zato smo se za nju i žrtvovali, da bismo je imali, da bismo je ostavili potomcima, kaže Njegovo Pravosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački Sergije.

"Kada god u historiji nismo imali svoju državu, mi smo stradali. Svuda su po ovoj zemlji grobnice naših predaka, koji nisu dočekali dan slobode. Zato su sa pozornice života otišli u vječnost, ne Božijom, već voljom svojih krvnika", rekao je Sergije.

Dodao je da su Srbi "na raskrsnici historije stvorili Republiku Srpsku, da je čuvaju i da ih čuva, da je grade i da ih gradi, da se njome ponose i da se ona ponosi nama".

"Idući u susret 9. januaru, Danu RS-a, pogledajmo jedni u druge, zagrlimo se bratskom ljubavlju i sjetimo se više od dvadest hiljada junaka na čijoj je žrtvi Republika rasla i uzrasla. Čuvajmo je svojom odgovornošću, gradimo je znanjem, slaveći njen rođendan kao simbol našeg opstanka.

Proslavimo 9. januar uzdignutog čela, mirno i dostojanstveno, složno i s radošću, onako kako bi to željeli oni čiji su grobovi utkani u srce RS-a.

Čuvajmo Republiku Srpsku, jer je ona bila i ostala – kuća naše slobode", poručio je Episkop bihaćko-petrovački Sergije.

IZVOR: radiosarajevo.ba Objavljeno na dan 02.01.2019 - 15:31

Dodaj komentar na ovu vijest

Marketing Info

Postani Facebook fan Biscani.ba

Klikni "Sviđa mi se" i postani naš fan. Najbrže informacije iz Bihaća, lijepog grada na Uni.

Marketing Info