Evo koliko je predviđeno trajanje novih kućanskih aparata

!

Evo koliko je predviđeno trajanje novih kućanskih aparata

Najčešća je tzv. “funkcionalna zastarjelost”, kod koje se u uređaju obično pokvari samo jedan dio koji se ne može popraviti te se zbog njega aparat može baciti i potrebno je kupiti novi.

Većina je uređaja, pokazalo je to istraživanje jedne francuske udruge za zaštitu potrošača, dizajnirana da u točno određenom trenutku naglo “zastari” – bilo tako da potpuno prestanu raditi, zahtijevaju neku nadogradnju ili ih treba baciti jer su osmišljeni tako da serviser ne može niti dohvatiti dio koji bi trebalo zamijeniti, piše Jutarnji list.

Taj se postupak naziva “planirana zastarjelost” i razlog je zašto velik broj modernih uređaja ne može više doseći niti polovicu prosječnog vijeka trajanja uređaja naših mama, baka i djedova, koji su svoje aparate nekad znali koristiti i po nekoliko desetljeća.

Prema tom francuskom istraživanju, postoji nekoliko vrsta planirane zastarjelosti uređaja.

Najčešća je takozvana “funkcionalna zastarjelost”, kod koje se u uređaju obično pokvari samo jedan dio koji se ne može popraviti te se zbog njega aparat može baciti i potrebno je kupiti novi.


Jutarnji list u nastavku donosi pregled očekivanog roka trajanja pojedinih aparata, izračunatih na temelju njihovih istraživanja te očekivanja potrošača.

PERILICA RUBLJA – do 10 godina

TELEVIZORI – 9 do 10 godina

MOBITEL – 20 mjeseci

PLINSKE PLOČE ZA KUHANJE – do 15 godina

PEĆNICE – 14 godina

FRIŽIDER – 13 godina

PERILICA SUĐA – 9 do 13 godina

MIKROVALNA PEĆNICA – do 9 godina

Foto:MorgueFile


Dodaj komentar na ovu vijest