Ford će uskoro upozoravati vozače na nesreće i druge opasnosti na cesti

NOVA TEHNOLOGIJA

Ford će uskoro upozoravati vozače na nesreće i druge opasnosti na cesti

Mnogo je slučajeva kada bi saznanje šta je iza ugla ceste vozačima moglo biti itekako korisno, pa čak i spasiti njihov život. Zahvaljujući novoj Fordovoj tehnologiji povezanosti automobila, to će sada biti i moguće.

Podaci o lokalnim opasnostima ili Local Hazard Information (LHI) predstavljaju značajan korak na putu ka povezanoj saobraćajnoj infrastrukturi pomažući vozačima da se pripreme i potencijalno izbjegnu opasnosti na putu, kažu iz Forda. 

Nova tehnologija autoproizvođača stoga će upozoravati vozače na nesreće, nestabilne terene, poplave ili čak klizišta i odrone na terenu.

Sve opasnosti vozačima će se prikazivati na displeju nadzorne ploče ukoliko mogu utjecati na vozača u tom trentuku. LHI je dizajniran tako da vozačima više koristi nego informacije o opasnostima iz radio-difuznih sistema koje često nisu relevantne.

LHI tehnologija trebala bi se se uvesti u više od 80 posto Fordovih putničkih vozila do kraja ove godine. Presudno je to da ova tehnologija neće biti ograničena samo na one koji putuju u Fordovim vozilima. Informacije iz LHI-ja moći će se koristiti i za upozoravanje vozača u automobilima drugih proizvođača.

"Ono što informacije o lokalnoj opasnosti razlikuje jeste to što su automobili povezani i nema oslanjanja na neke druge aplikacije. Ovo je značajan korak naprijed. Upozorenja su specifična, relevantna i prilagođena putovanjima", kazao je Joerg Beyer, izvršni direktor u evropskom sjedištu Forda.

Kako sistem funkcioniše?

Senzori LHI tehnologije prate aktivnosti vozača, uključujući prinudna kočenja ili paljenje svjetala za maglu, te kontrolišu vuču vozila radi otkrivanja nepovoljnih vremenskih ili saobraćajnih uslova. Podaci tih aktivnosti zatim se izračunavaju da bi se utvrdilo mjesto opasnosti te da li se na tom mjestu desio saobraćajni incident.

Vozilo automatski ažurira sve informacije, dok Fordov tehnološki partner HERE Technologies upravlja centralnom platformom koja objedinjuje informacije iz više modela vozila.

Što je više automobila spojeno na mrežu, veća je i efikasnost sistema. Kada više vozila generiraju isto upozorenje, druga vozila u blizini primaju informacije o opasnostima i stanju na cesti. Dodatne informacije prikupljaju se iz baza podataka javnih obavještajnih sistema.


Dodaj komentar na ovu vijest