FOTO - MUP USK-a o detaljima akcije ''Bure'' i razbijanju lanca distribucije narkotičkih sredstava

MUP USK

Dana 28.3.2021 godine pripadnici Sektora kriminalističke policije i Jedinice za specijalističku podršku  MUP-a USK su pod nadzorom Kantonalnog tužilašta USK - Bihać i Kantonalnog tužilašta kantona 10 - Livno proveli operativnu akciju kodnog naziva „BURE 2“, a koja je nastavak aktivnosti od prošle godine koje su rađene s ciljem razbijanja lanca distribucije i prodaje narkotičkih sredstava na područje USK-a. 
 
Provođenjem posebnih istražnih radnji u proteklih nekoliko mjeseci, a koje su rađene po Naredbi sudije za prethodni postupak, a na prijedlog Tužilaštva kantona 10 - Livno,  pripadnici Sektora kriminalističke policije su došli do operativnih saznanja koja su rezultirala jučerašnjom koordiniranom aktivnošću sa policijskim službenicima iz kantona 10 - Livno kojom prilikom je izvršeno više službenih radnji pretresanja prostorija, osoba i vozila na više lokacija na području Grada Bihaća i općine Drvar. 
 
Tokom navedenih pretresa pronađena je veća količina suhe biljne materije koja svojim izgledom asocira na biljnu vrstu „Cannabis sativa L“, određene količine praškaste materije bijele i smeđe boje za koje se sumnja da se radi o narkotičkim sredstvima „Kokain“ i „Heroin“, veća količina vojnog i lovačkog naoružanja, veći iznos novca za kojeg se sumnja da je pribavljen prodajom narkotika, veća količina neoznačenih cigareta, vage za precizno mjerenje, mobilni telefoni i drugi predmeti koji su privremeno oduzeti i koji će poslužiti u daljem dokaznom postupku. 

Ovom prilikom slobode je lišeno pet osoba i to dvije na području općine Drvar koje su slobode lišene od strane policijskih službenika MUP-a Kantona 10 i tri sobe koje su lišene slobode na području grada Bihaća i to:
- I. M. rođen 2001 godine iz Bihaća,
- I. A. rođen 1986 godine iz Bihaća i 
- I. M. rođen 1998 godine iz Bihaća, nad kojima je zavedena kriminalistička obrada
 
zbog sumnje da su počinili krivična djela iz člana 238. KZ F BiH („Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“) i člana 239. KZ F BiH („Posjedovanje i omogućavanje uživanja pojnih droga“).


Dodaj komentar na ovu vijest