FOTO - Potvrđena presuda za stravičnu nesreću u Novom Travniku: Pijan vozilom usmrtio majku i njenu kćerkicu

Nerminu Rustempašiću potvrđeno 15 godina i šest mjeseci zatvora

Vrhovni sud Federacije Bosne u Hercegovine potvrdio je presudu Kantonalnog suda Novi Travnik, kojom je Nermin Rustempašić, koji je, vozeći automobil u pijanom stanju, usmrtio majku i kćerku te nanio povrede trojici dječaka, osuđen je na 15 godina i šest mjeseci zatvora.

Ovu informaciju potvrdila nam je Azra Lendo, portparol Kantonalnog suda u Novom Travniku. Time je prvostepena presuda postala pravomoćna.

Izrečena zabrana

Prvostepenom presudom izrečena mu je i kazna zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od tri godine.  

Stravična saobraćajna nesreća, koja je uznemirila javnost u BiH, dogodila se 7. decembra 2018. oko 20.30 sati, kad je Rustempašić, koji je u krvi imao 2,99 promila alkohola, kod Gradske džamije u Novom Travniku na trotoaru Opel Astrom udario Azru Hajrić i četvero djece.

Azra Hajrić na mjestu je smrtno stradala, a njena 9- godišnja kćerka Alma preminula je na putu do bolnice. Azrin osmogodišnji sin Eldar prevezen je u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu s povredama glave.

U KCUS je tada prevezen i Davud Amidžić, sin glavnog imama iz Novog Travnika, dok je drugi njegov sin bio na liječenju u travničkoj bolnici. Dječaci su nakon oporavka otpušteni iz bolnice.

Mlada majka bila je sa svoje dvoje te još dvoje prijateljicine djece na treningu džuda. Vraćala s njima kući kada je iz smjera Gornjeg Novog Travnika prema donjem dijelu grada na njih naletio pijani Rustempašić.

Puzao po asfaltu

Rustempašić je neposredno nakon što je udario ženu i djecu izašao iz vozila. Toliko je bio pijan da nije moga da stoji, već je puzao po asfaltu. Građani koji su pritekli u pomoć nastradalima u jednom momentu su krenuli prema Rustempašiću. Policija ga je spasila od gnjeva građana.  

Ogorčeni suprug

Mirnes Hajrić koji je u nesreći izgubio suprugu i kćer, nakon izricanja presude u Novom Travniku u julu prošle godine, kazao je kako 15 i po godina, na koliko je Rustempašić osuđen, ni izbliza nije primjerena kazna za ono što je napravio.  

- Da je dobio 3.000 godina ne bi bilo primjereno za ono što je napravio, a kamoli 15 - rekao je tada Hajrić.


Dodaj komentar na ovu vijest