FOTO-VIDEO: GOTOVO JE: Crveni križ se povukao sa Vučjaka, dva policajca ostala na ulazu, migranti mogu u grad!

Migrantska kriza

Treći je dan kako traje pobuna migranata koji su smješteni na Vučjaku. Podsjećamo, migranti već treći dan odbijaju hranu i čaj. Jučer su odbili i pomoć u ogrijevu, odnosno nisu dozvolilu da kamion sa drvima uđe u kamp. 

Odbijaju vodu koju su donijele humanitarne organizacije, ali idu na obližnje bunare i pune kanistere vodom u kućama. Drva sijeku u obližnjim šumama, ali neće donirani ogrijev. 

Reporter USKinfo.ba upravo se vratio sa Vučjaka, gdje je zabilježio dramatične pregovore između volontera Crvenog križa i migranata. Iako su iz Crvenog križa molili migrante da makar pojedu jedan obrok, trud nije urodio plodom. Uzalud su iznijeli ručak, smatrajući da će se migranti predomisliti. U promjenu odluke nije ih mogao ubijediti ni Dirk Planert koji je također stigao na Vučjak. 

Nakon što su pregovori propali, Crveni križ je održao obećanje od jutros da će napustiti kamp ako migranti i danas odbiju hranu. 

Ispred kampa su ostala dva policajca u stambenom kontejneru koji čekaju uputstva. Oko 14 sati novinari USKinfo.ba su kontaktirali portparola policije koji je rekao kako nikakva naredba o napuštanju Vučjaka nije stigla do tog trenutka. Međutim, rekao je kako je policija bila na Vučjaku zbog zaštite volontera i humanitaraca, a s obzirom da njih više nema, prestaje potreba za angažmanom policijskih službenika. Ipak, pismeno, još uvijek ništa nije stiglo. 

IZVOR: Objavljeno na dan 05.12.2019 - 15:42

Dodaj komentar na ovu vijest