FOTO-VIDEO: Vučjak danas - Jedni krenuli na ''Game'' pa se skoro potukli, drugi žive u lovačkoj kući šest mjeseci

Migrantska kriza

Ekipa USKinfo.ba u petak je posjetila bivši kamp Vučjak koji se nalazi ispod Plješevice u blizini Bihaća.

Lokacija na kojoj se nalazi kamp je potpuno zarasla i prolazak putničkim automobilom dalje nije moguć.

Krenuli smo pješke i otprilike pet stotina metara poslije kampa, skrenuli desno kroz šumu prema lovačkoj kući. U njoj smo zatekli dvojicu migranata iz Pakistana koji tvrde kako ih u ovoj kući živi između deset i dvanaest, te da tu borave već nekih šest-sedam mjeseci.

Kad se zatvorio Vučjak, nismo otišli u Sarajevo, nego smo ostali ovdje, ističu migranti. Kažu kako nemaju problema sa domaćim stanovnicima i da im dozvoljavaju da uzimaju vodu iz obližnjih kuća i vikendica. Kažu i kako u blizini nema kampova niti većih grupa migranata.

Pri povratku prema automobilu, na mjestu nekadašnjeg kampa Vučjak, zatičemo grupu od tridesetak migranata iz Afganistana koji su krenuli u "Game" odnosno ilegalni prelazak državne granice sa Republikom Hrvatskom. Čekaju noć. U kratkom vremenu koje smo proveli sa njima, uspjeli su se posvađati, a nekoliko njih spriječilo je da situacija preraste u fizički sukob. Vidjeli smo da ih kamere čine nervoznima, pa da ne bi pogoršali situaciju, napuštamo kamp.

Ova grupa, za razliku od prethodne kod lovačke kuće, tvrdi da u blizini ipak postoji kamp sa većom grupom migranata, međutim, naša ekipa ovaj put ga nije uspjela naći.

Evo kako je sve to izgledalo.

 

 


Dodaj komentar na ovu vijest