Haotično stanje: Građani bez struje i telefonskih veza, kolaps na cestama

Kladanj

Haotično stanje: Građani bez struje i telefonskih veza, kolaps na cestama

Zbog obilnih snježnih padavina koje su proteklih dana zahvatile područje Kladnja, u ovoj općini je proglašeno stanje prirodne nepogode. Visina snijega u pojedinim dijelovima iznosi više od jednog metra, veliki broj stanovnika je bez napajanja električnom energijom, a u prekidu su i telefonske veze.
Odluku o proglašenju stanja prirodne nepogode donio je Štab civilne zaštite Općine Kladanj na današnjoj vanrednoj sjednici.

Kako su naveli iz ovog štaba, već nekoliko dana područje Kladnja zahvatile su velike snježne padavine, praćene niskim temperaturama zraka i olujnim vjetrovima. 

Visina snijega u područjima s višom nadmorskom visinom prelazi jedan metar.

U većem dijelu općine došlo je do prekida saobraćaja na cestama, kao i do prekida u napajanju električnom energijom i telefonskim vezama.

Ekipe zadužene za zimsko održavanje lokalnih i drugih puteva konstantno su na terenu kako bi očistile glavne putne pravce prema mjesnim zajednicama i naseljenim mjestima.

Kako navode iz Službe civilne zaštite Općine Kladanj, postoji realna opasnost da bude ugroženo snabdijevanje građana osnovnim životnim namirnicama i pružanje medicinske pomoći bolesnim građanima.

"Uputili smo preporuke pravnim i fizičkim osobama za poduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od snježnih padavina i niskih temperatura, a što je u skladu s njihovim nadležnostima i obavezama propisanim Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća", rekao je predstavnik Službe civilne zaštite Kladnja Ziad Vejzović.

Zbog otežanih uslova rada u pojedinim kompanijama koje djeluju na području Kladnja obustavljeni su proizvodni procesi.

IZVOR: klix.ba Objavljeno na dan 10.01.2019 - 15:27

Dodaj komentar na ovu vijest

Marketing Info

Postani Facebook fan Biscani.ba

Klikni "Sviđa mi se" i postani naš fan. Najbrže informacije iz Bihaća, lijepog grada na Uni.

Marketing Info