Humanitarna situacija u migrantskom kampu Vučjak sve je gora: Neuhranjeni migranti čekaju smještaj

!

Humanitarna situacija u migrantskom kampu Vučjak sve je gora: Neuhranjeni migranti čekaju smještaj

Stanje za migrante na Vučjaku toliko je nepovoljno da se prije nekoliko dana jedna grupa njih fizički odvojila od ostalih, te su sami počeli graditi malo šatorsko naselje, još dublje u planini Plješevici. Vučjak postaje pretijesan za sve novopridošle migrante. Crveni križ im dijeli dva obroka dnevno, ali je poznato da ovaj kamp nije prihvaćen od međunarodne zajednice, tako da nema direktnu pomoć značajnijih organizacija na terenu.

I to su ljudi

- Šta da vam kažem o humanitarnoj situaciji kada je najbolje da svoje riječi trošim u poziv i molbu svima onima koji nam žele pomoći i nešto donirati da to i učine. Mi svaki dan hranimo oko 800 ljudi na Vučjaku, to je ogroman zadatak, kazao nam je Selam Midžić, sekretar Crvenog križa u Bihaću.

Smatra da bi država trebala riješiti i još neke stvari na Vučjaku, kao što je organizovanje legalnog saniteta. Doktori dobrovoljci dođu sami i pružaju pomoć u takozvanim nelegalnim sanitetima. To ni njima ne odgovara, ali je humani poziv jači od birokratskih prepreka.

- Ja sam već dvije godine na terenu, bio sam i u Velikoj Kladuši nekoliko mjeseci. Ako me pitate zašto, pa pogledajte ih i to su samo ljudi, a kome u ovom momentu treba pomoć više nego njima? Neki od njih godinama već pješače na ovoj balkanskoj ruti, svi odreda su neuhranjeni, svako je izgubio po 6-7 kilograma težine, kazao nam je Janez, mladi doktor iz Slovenije.
Vlasti Unsko-sanskog kantona kao alternativu su ponudile privatnu farmu na Medenom Polju, koju je ministar sigurnosti Dragan Mektić odbio kao mogućnost, jer se mora računati na briselske zaključke po kojima će EU ulagati samo u objekte na državnom zemljištu. Ništa novo nije pronađeno i opet su se svi ušutjeli. Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić požalio se medijima kako je možda već i kasno.

Utrka s vremenom je već počela, s tim što vrijeme leti, a bosanskohercegovačke vlasti svih nivoa stoje ukopane u mjestu. Nakon pauze zbog godišnjih odmora, Operativna grupa za nadgledanje migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu ponovo će se sastati ove sedmice. Uopće se ne očekuju drastične promjene stavova.

Ništa novo

- Danas se vraćam sa godišnjeg i, koliko znam, ništa se nije promijenilo, isti su zaključci i stavovi. Svakako da treba ići na izmještanje centara Bire i Mirala, a od nove lokacije kod Bosanskog Petrovca još se nije odustalo. Za nekoliko dana imaćemo sastanak, pa ćemo vam moći nešto i konkretnije reći, kazala nam je ministrica zdravstva USK-a dr. Nermina Ćemalović.

Migranti više nemaju gdje, ali je za njih jedina neprihvatljiva opcija povratak u zemlje iz kojih su pobjegli.

FAHRUDIN BENDER

IZVOR: oslobodjenje.ba Objavljeno na dan 10.09.2019 - 10:09

Dodaj komentar na ovu vijest