Izgradnja aerodroma Bihać teče predviđenom dinamikom

BIHAĆ

Izgradnja aerodroma Bihać teče predviđenom dinamikom

Nakon što je JP Aerodrom Bihać početkom novembra raspisalo konkurs za izradu idejnog rješenja Aerodroma Bihać na lokaciji Bihać-Golubić, izabrana su tri najbolja dizajna kompleksa aerodromskih zgrada i poletno-sletne staze. Konkursna komisija zasjedala je krajem decembra i ocijenila pristigle radove.

Međunarodni aerodrom Golubić više nije priča  „šta bi bilo kad bi bilo“. To je projekat za koji je iskazan veliki interes. Dva miliona maraka koja je dodijelila Vlada Federacije iskorištena su za prve infrastrukturne radove koji su otpočeli ograđivanjem parcele. Druga dva koja su dodijeljena rebalansom federalnog budžeta bit će utrošena u prvi korak eksproprijacije zemljišta za proširenje aerodromske piste.Trenutno aerodrom raspolaže sa površinom od 26 hektara dok je  ukupni obuhvat  planiran od  oko 100 hektara.

„Sam dolazak premijera Novalića dovoljno govori o tome da je ovo ozbiljan projekat u kojem učestvuje i Vlada Federacije i koja je iskazala svoje opredjeljenje za ovaj značajan projekat. Mi u javnom preduzeću i gradska uprava već od samog početka smo angažirani oko ovog projekta i, naravno, zahvaljujući naporima gradske uprave i gradonačelnika Fazlića uspjeli smo iz neke priče, koja se na početku činila prilično  iluzornom, uraditi zaista već jedan pravi koncept i projekat koji bi zasiguno ovom kraju donio dosta pozitivnih efekata“, kazao nam je Elvedin Sedić, v.d. direktora Aerodroma Bihać.

Okončan je  postupak oko studije izvodljivosti, izabrana su tri najbolja rješenja budućeg aerodromskog kompleksa. Autor prvoplasiranog je Konzorcij „EUROING“  i „IN-OUT“ ARH STUDIO BIHAĆ, drugoplasiranog   Institut za građevinarstvo „IG“ Banja Luka, a trećeplasiranog Aida i Edin Husetić iz Bihaća. Radovi su  nagrađeni novčanim iznosima od  tri, dvije i hiljadu  maraka.

Završena je procedura javnih nabavki za izgradnju pristupnog puta i pristupnog mosta. Ugovori sa izvođačima su potpisani a vremenski uslovi odrediće hoće li se s radovima početi u proljeće ili čak i ranije.

U Gradskoj upravi pokušali smo doći do informacije koliko je vlasnika od kojih će se zemljište otkupljivati i po kojoj cijeni. Nismo uspjeli jer, kako kažu, ne žele obećavati praznih džepova.

IZVOR: rtvusk.ba Objavljeno na dan 06.01.2018 - 13:02

Dodaj komentar na ovu vijest