Izrečena presuda krivcu za smrt Emiliana Sale

NOGOMET

Izrečena presuda krivcu za smrt Emiliana Sale

Biznismen David Henderson osuđen je ovog petka na 18 mjeseci zatvorske kazne zbog smrti nekadašnjeg argentinskog nogometaša Emiliana Sale i pilota Davida Ibbotsona.

Podsjetimo kako je Henderson organizirao tragični let, a ranije je proglašen krivim jer nije “ispoštovao sigurnosne protokole“. Nesreća se dogodila 21. januara 2019. godine kada se aviom srušio u kanal La Manche. Tijelo 28-godišnjeg Argentinca je pronađeno gotovo dva mjeseca nakon nesreće, dok tijelo 59-godišnjeg pilota još uvijek nije pronađeno.

Nakon dvosedmičnog saslušanja i sedam sati vijećanja porota suda u Cardiffu donijela je spomenutu kaznu te je ujedno potvrđeno da je Henderson bio “vrlo neoprezan i bezobziran“ te je “ispred sigurnosti putnika stavio vlastiti posao“.

Henderson je proglašen krivim i zato što je preminuli pilot ranije za njega obavljao letove bez da je imao važeću komercijalnu pilotsku licencu, a nije bio ni kvalificiran za upravljanje avionom tokom noći kada se dogodila ova tragedija 2019. godine.

Podsjetimo tek kako je prije pogibije 28-godišnji Sala boravio u Cardiffu za kojeg je potpisao profesionalni ugovor vrijedan 15 miliona engleskih funti i u velškom klubu je trebao nastaviti karijeru nakon igranja u Nantesu.

Foto: REUTERS/Stephane Mahe


Dodaj komentar na ovu vijest