Kako mališanima očistiti nosić

Stručnjaci su naveli nekoliko primjera

 Kako mališanima očistiti nosić

Zdravoj djeci nije potrebna svakodnevna toaleta i vlaženje sluznice nosa. Čišćenje je potrebno tek da se očisti prljavština ili ako postoji iscjedak u nosnim šupljinama. O čišćenju nosa kod bolesnog djeteta mišljenja su podvojena i različita od strane ORL specijalista i pedijatara.

Ako je dijete bolesno nos je potrebno čistiti toliko da se održi prohodnim. Ako postoji iscjedak, najbolje je nos očistiti malim tuljcem izrađenim od vate, koristeći novi tuljac za svaku stranu nosa. Tuljac se namoči u fiziološku otopinu ili prokuhanu vodu. Može se koristiti i sprej s morskom vodom. Ukoliko se na taj način ne uspije ukloniti iscjedak može se koristiti pumpica sa uskim završetkom.

Čišćenje nosa uz pomoć usisavača - U dogovoru s ljekarom možete koristiti i nosni set za aspiraciju iscjetka (aspirator). Nosni set sadrži dva nastavka za čišćenje nosa (0-6 mjeseci i iznad 6 mjeseci) te četkicu za čišćenje nastavka. Pogodan je za primjenu od dojenačke dobi.

Uklanja sekret stalnim, stabilnim pritiskom od 0,02 bara, neovisno o namještenoj jačini usisavanja na usisavaču i ne uzrokuje oštećenje sluznice nosa. Poslije upotrebe aspirator treba rastaviti i isprati pod mlazom vrele vode te očistiti nastavak za nos s priloženom četkicom.

U slučaju postojanja obilne ili gnojne nosne sekrecije uz koju dijete ima poteškoće sa disanjem ili hranjenjem obavezno se javiti ljekaru.


Dodaj komentar na ovu vijest

Marketing Info

Postani Facebook fan Biscani.ba

Klikni "Sviđa mi se" i postani naš fan. Najbrže informacije iz Bihaća, lijepog grada na Uni.

Marketing Info