Kako se pravi sarma? Donosimo nekoliko trikova i najbolji tradicionalni recept
Zimska trpeza nezamisliva je bez dobre sarme, no ako ste je do sada izbjegavali napraviti jer mislite da je komplicirano, razuvjerit ćemo vas. Ipak, važno je slijediti neke savjete uz koje će vam baš svaki put ispasti odlična.
Božićni i novogodišnji blagdani ne bi bili potpuni bez sarme, tradicionalnog jela od kupusa i mesa koje ima i mnoge nutritivne vrijednosti.
Sarma se pravi od kiselog kupusa koji se smatra jednom od najzdravijih namirnica za poboljšanje imuniteta zbog visokog udjela vitamina C, vitamina B6 i željeza.
Kiseli kupus je fermentiran što znači da sadrži mnoštvo dobrih bakterija koje povoljno djeluju na probavni sustav, odnosno crijevnu floru i čuvaju ih od upala i infekcija. Također, rasol, odnosno voda koja se dobiva tijekom kiseljenja kupusa, pomaže u liječenju gihta, reume, astme, a djeluje i protiv mamurluka.
Ako do sada niste radili sarmu, a željeli biste svoje ukućane razveseliti za blagdane, dobra je vijest da ne trebate biti osobiti profesionalac, već samo pratiti upute. Također, za sarmu je najbolje koristiti kupus koji ste sami ukiselili, ali i kupovni će biti dostojna zamjena.
Kako se pravi sarma?
Iako sarmu svatko radi onako kako je naučio ili kako mu odgovara, postoji nekoliko pravila koja se ne bi trebala zaobilaziti.
Veličina i oblik kupusa
Kod odabira glavica kupusa, birajte one plosnatijeg oblika jer ćete u takve listove lakše zamotati meso. Također, pripazite da glavica nije prevelika, kako bi vam u lonac stalo više sarmi.
Ne pretjerujte s rižom!
Riža se u sarmi ponaša kao vezivno sredstvo i s njom ne treba pretjerivati. Ako stavite previše riže, sarma će biti gnjecava i neukusna.
Izbjegavajte jaja
Jaja, baš kao i riža, smjesu za sarmu čini suhom i umjesto rahle i sočne konzistencije dobit ćete stisnutu krugu mesa sličnu mesnoj piti koja, kada je riječ o sarmi, nimalo nije privlačna, a ni ukusna.
Sami meljite meso
Ako imate mašinu za mljevenje, meso meljite kod kuće jer ćete tako točno znati što ste stavili u jelo. U suprotnom zamolite mesara neka pred vama samelje meso. Iako neki miješaju svinjetinu s junetinom ili puretinom, to se ne preporučuje jer će sarma biti suha.
Kobasice i suho meso
Uvriježeno je pravilo da se u loncu uz sarmu kuha špek i dimljene kobasice kako bi imala poseban miris i okus, no bit će još bolja ako ove dodatke sameljete zajedno s mesom i tom mješavinom napunite listove kupusa.
Najbolji recept za savršenu sarmu
Sada kada znate sve trikove, bacite se na posao jer najukusnija sarma čeka!
Sastojci:
· glavica kiselog kupusa
· 1 kg rezanog kiselog kupusa
· 1 kg buta
· par dimljenih kobasa
· 25 dkg špeka
· glavica luka
· šaka riže
· tri češnja češnjaka
· 2 žličice crvene paprike u prahu
· svinjska mast
· sol, papar, tri lista lovora
Priprava:
Ako je kupus prekiseli, operite ga hladnom vodom. Potom sameljite meso, posolite ga i popaprite te mu dodajte rižu, protisnuti češnjak i crvenu papriku. Sve dobro izmiješajte i probajte treba li dodati još začina.
Na svinjskoj masti popržite nasjeckani luk i dodajte mu špek nasjeckani na kockice te ga kratko popržite. Dimljene kobasice ogulite i sameljite te ih dodajte u mesnu smjesu. Smjesi potom dodajte poprženi luk i špek te sve zajedno dobro sjedinite.
Od glavice kupusa odvojite listove te sa svakog lista odrežite dio kocena kako biste lakše motali listove. Na sredinu svakog lista stavite malo mesa (količinu mesa odredite prema veličini lista), zamotajte ga, a krajeve utisnite u sarmu.
Na dno dubokog lonca stavite sitno rezani kupus pa na njega red sarmi i tako ponavljajte postupak dok ne dođete do vrha. Završite s rezanim zeljem na koje ste stavili listove lovora. Ako vam je ostalo listova, njih narežite na rezance i također stavite u lonac.
Sarmu prelijte vodom tako da ju potpuno prekrije, a na vrh stavite dvije žlice svinjske masti i crvenu papriku u prahu. Lonac poklopite i kuhajte oko dva sata. U ekspres loncu dovoljno je sat vremena. Sarmu poslužite s pire krumpirom ili kojim god prilogom želite.
Dobar tek!
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL/Ilustracija
Dodaj komentar na ovu vijest
USK - ZADNJE VIJESTI
- Fazlić: Otkako se država aktivno uključila u rješavanje pitanja migranata stvari su drugačije
- Koronavirus u USK: 17 novozaraženih, jedan smrtni slučaj
- Policija izmjestila više od 200 migranata iz napuštenih objekata u kamp Lipa
- VIDEO - Održana sjednica Gradskog vijeća Bihać
- VIDEO - Rotarijanci darovali porodilje u Bihaću
- VIDEO - Na punkt Velčevo kod Ključa i dalje pristižu migranti: U posljednja tri dana pomoć zatražilo njih 150
- VIDEO - BOSEPO Olimpijada: Tri Grand nagrade učenicima iz Bihaća
- U USK 23 novozaražene osobe
- VIDEO - Federalni ekološki inspektor: Sumnjivi otpad iz Bihaća biće uklonjen
- VIDEO - Tužilaštvo USK: Iako u otežanim uslovima zadovoljni rezultatima
INFORMACIJE
- Proljeće je uranilo, narednih dana temperature iznad 20 stepeni
- Meteorolozi objavili dugoročnu vremensku prognozu za BiH
- Bihać danas najtopliji sa 17 stepeni
- Meteorolozi: Lijepe vijesti za veći dio stanovništva
- Nedim Sladić najavio veliku promjenu vremena sutra
- Zbog niskih temperatura bh. vozači se upozoravaju na moguću poledicu
- Danas pretežno oblačno vrijeme sa snijegom
- Delegacija GO SDA Bihać obišla Dom zdravlja: Gradu hitno treba nova zgrada (FOTO)
- Upozorenje na poledicu u višim predjelima, te na mostovima i prilazima tunelima
- Stigao hladni val: Jutros u Bosni i Hercegovini izmjereno -20 stepeni
ŽIVOTNE PRIČE
- Bišćanka Edina Halilagić treba našu pomoć za nastavak liječenja u Njemačkoj!
- FOTO - U cilju pružanja podrške u borbi sa COVID-19 Mozzart obradovao voćem medicinare u Bihaću
- VIDEO - Azem Čauš upoznao sestru Fatimu nakon 56 godina
- Novak Đoković htio tajno pomoći Talijanima. Slučajno ga razotkrili i pokazali koja je veličina od čovjeka!
- Preživio genocid u Srebrenici, sada ga u SAD-u odlikuju zbog hrabrosti
- Siromašni par s Filipina usvojio dječaka, kada je odrastao omogućio im život iz snova