Karamba i Karambita: Na današnji dan rođen je kultni strip Zagor

Italija

Karamba i Karambita: Na današnji dan rođen je kultni strip Zagor

Na današnji dan objavljena je prva epizoda italijanskog stripa Zagor  čiji su orginalni tvorci scenarista Sergio Bonelli (pseudonim Guido Nolitta) i strip crtač Gallieno Ferri.

Prvi broj pod nazivom "La foresta degli agguati" ("Zasjeda u šumi")  pojavio se na kioscima 15. juna 1961. godine u izdanju izdavačke kuće Edizioni Araldo (danas "Sergio Bonelli Editore").

Zagor nije zamišljen kao klasični western, tada popularan žanr u Italiji, već kao kombinacija pustolovnog, kriminalističkog, fantastičnog i horor stripa. Strip je postigao uspjeh, te je osim Italije doživio izdanja i u Brazilu, Turskoj, Francuskoj, Španiji...

Jedno od najvažnijih tržišta za strip bila je bivša Jugoslavija u koju ovaj kultni strip stiže 1968. godine i doživljava nevjerovatan uspjeh.

Radnja stripa se dešava u izmišljenoj Darkwoodskoj šumi u Sjevernoj Americi. Zagor je predstavljen kao lik atletske građe sa prepoznatljivim kostimom, čiji je osnovni dio crvena majica sa žutim krugom u sredini, u kojem je nacrtana slika orla raširenih krila.

Njegov vjerni pomoćnik i saputnik u brojnim avanturama je simpatični debeli Meksikanac Chico. Tu su još i Tonka, poglavica Mohawka i Zagorov krvni brat, Doc Lester, indijanski vrač Mnogooki (Many eyes)...

IZVOR: radiosarajevo.ba Objavljeno na dan 15.06.2019 - 18:33

Dodaj komentar na ovu vijest

Marketing Info

Postani Facebook fan Biscani.ba

Klikni "Sviđa mi se" i postani naš fan. Najbrže informacije iz Bihaća, lijepog grada na Uni.

Marketing Info