Kim Jong-un tvrdi da nigdje više neće biti rata zahvaljujući nuklearnom oružju Sjeverne Koreje

OBRAĆANJE NACIJI

Kim Jong-un tvrdi da nigdje više neće biti rata zahvaljujući nuklearnom oružju Sjeverne Koreje

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un vjeruje da njegovoj zemlji više neće biti potrebno da ratuje budući da njen nuklearni arsenal garantuje njihovu sigurnost, javljaju sjevernokorejski državni mediji.

"S našim pouzdanim i učinkovitim nuklearnim oružjem na ovoj zemlji više neće biti rata. Sigurnost i budućnost naše zemlje bit će osigurani zauvijek", rekao je Kim, izvijestila je Korejska centralna novinska agencija Sjeverne Koreje (KCNA).

Sastao se s grupom veterana 27. jula, na 67. godišnjicu primirja koje je okončalo Korejski rat.

Većina povjesničara slaže se da je sukob započeo kada je Kim Il Sung, djed aktualnog sjevernokorejskog vođe, napao Južnu Koreju u pokušaju da na silu ponovno ujedini Korejski poluotok.

Međutim, Sjeverna Koreja uči svoje građane da je rat počeo kad su Sjedinjene Države i Južna Koreja umarširale na Sjevernu Koreju i da je Pjongjang dobio rat zahvaljujući vodstvu Kim Il Sung-a.

Kim Jong-un je rekao da će nuklearno oružje omogućiti Sjevernoj Koreji da se odbrani "od svakog visokog pritiska i vojne prijetnje imperijalista i neprijatelja snage". Godinama je svoju potrebu za nuklearnim oružjem pravdao odbranom od invazije ili promjene režima.

Kimovi komentari su, kako piše CNN, važan podsjetnik na to koliko će teško biti sklopiti dogovor zbog kojeg bi Pjongjang odustao od nuklearnog programa.

Foto:EPA-EFE


Dodaj komentar na ovu vijest