Komemorativnom sjednicom Bišćani odali počast žrtvama genocida u Srebrenici

Povodom 11. jula

Komemorativnom sjednicom Bišćani odali počast žrtvama genocida u Srebrenici

Povodom 11. jula – Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Gradska uprava Bihaća organizirala je danas komemorativnu sjednicu na kojoj je odata počast nevino ubijenim Srebreničanima. Prisutni su u svojim obraćanjima konstatirali da se poricanjem genocida, revitalizacijom i zaboravljanjem genocida u Srebrenici nastavlja ponižavanje žrtava i njihovog dostojanstva, što je signal domaćim i međunarodnim faktorima da se više angažiraju i spriječe takvi postupci, a pogotovo zvaničih predstavnika vlasti iz Srbije i entiteta Republika Srpska.

„Negiranje i poricanje genocida su zadnje faze genocida koje traju dugo  i one su najbolji pokazatelj budućih genocidnih namjera. Poricanjem genocida u Srebrenici prenosi se emocionalni teret na naredne generacije i otvara mogućnost da se on ponovi. Genocid u Srebrenici ni nakon sudskih presuda, nekima ne znači ono što bi ljudski i neovisno o bilo kakvoj presudi trebalo značiti, a to je razlog neupitne osude i poštovanja nevinih žrtava genocida“- kazao je dr. Mujo Begić u svome obraćanju.  

U svome obraćanju Davor Župa, predsjedavajući GV Bihać kazao je da se i danas 24. godine nakon genocida u Srebrenici borimo protiv novih oblika fašizma, zla i mržnje, što govori govori da postoje snage koje ne žele dobro Bosni i Hercegovini i svim njegovim narodima.

„ Mi moramo ponosno i dostojanstveno nastaviti poduzimati sve da se zlo iz Srebrenice, ali i ostalih dijelova naše domovine nikome i nikada ne ponovi, a najbolja garancija za to je jaka, nezavisna i cjelovita BiH, koju moramo ojačati i urediti da bude sposobna da zaštiti sve svoje građane“- kazao je predsjedavajući Župa.


Bihaćki  gradonačelnik Šuhret Fazlić, osvrćući se na dešavanja u Srebrenici 1995. godine i počinjeni genocid nad Bošnjacima, kazao je da Bišćani moraju biti zahvalni svojim borcima i ratnim komandantima koji su smogli snage i oduprijeli se planovima ratnih zločinaca Mladića i Karadžića koji su Bihaću namijenili sudbinu Srebrenice.

„Stoga mi u Bihaću posebno se suosjećamo sa porodicama preživjelih Srebreničana i njihovom patnjom jer smo skoro isti put stradanja i patnje prošli tokom rata. Mi Bišćani stoga kroz organiziranje biciklističkog, trkačkog i moto maratona šaljemo poruke iz Bihaća prema Srebenici i danas nije sramota pustiti suzu i prisjetit se naših sunarodnjaka koji su ubijeni samo sato što su druge vjere i nacije“ – kazao je gradonačelnik Fazlić. 

Na današnjoj komemorativnoj sjednici prikazan kratki dokumentarni film Melite Mujadžić o aktivnostima koje svake godine Bišćani realiziraju odavajući počast žrtvama genocida u Srebrenici. Također,  nastupila je Lana Alijagić, članica dramskog studija Mali princ, te Mirsad Šehić i Emana Imširević, koji su izveli ilahije o Srebrenici, odnosno „Srebrenički inferno“.

IZVOR: Objavljeno na dan 11.07.2019 - 14:30

Dodaj komentar na ovu vijest

Marketing Info

Postani Facebook fan Biscani.ba

Klikni "Sviđa mi se" i postani naš fan. Najbrže informacije iz Bihaća, lijepog grada na Uni.

Marketing Info