Lukač: Nova saznanja u slučaju ''Dragičević'', na Tužilaštvu je da ih saopći

Ministar unutrašnjih poslova RS

  Lukač: Nova saznanja u slučaju

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Dragan Lukač potvrdio je danas da postoje određena nova saznanja u slučaju "David Dragičević", ali da te detalje treba saopćiti nadležno tužilaštvo. 

- Ostavljam da to iznese Tužilaštvo onog trenutka kada budu smatrali da je to potrebno te da poduzmu sve potrebne radnje da bi slučaj bio riješen - rekao je Lukač novinarima u Banjoj Luci i ponovio da je policija u potpunosti na raspolaganju Tužilaštvu kada je riječ o rasvjetljavanju tog slučaja.

Potvrdio je da je na zatvorenoj sjednici Narodne skupštine RS, prvi put otkako je ministar, “doživio konstruktivnu raspravu” o informaciji o stanju sigurnosti u RS u 2018. godini i prva četiri mjeseca ove godine.

- Ukazivano je na probleme i razgovarano o mogućnosti poboljšanja određene situacije - rekao on.

Kada je riječ o ubistvu banjalučkog biznismena Slaviše Krunića, Lukač je rekao da MUP intenzivno sarađuje s policijom Srbije te da je i uhapšena jedna osoba, ali da u ovom trenutku ne može govoriti ko su nalogodavci niti o motivima Krunićevog ubistva, jer istraga nije završena.

Potvrdio je i da se došlo do novih detalja i u istrazi o ubistvu Damira Ostojića prošle godine u Banjoj Luci, a koja mogu upućivati na izvršioca tog krivičnog djela.

Lukač ističe i da mu je nejasno zašto se Okružno tužilaštvo u Banjoj Luci, umjesto osumnjičenim za ubistvo Bojana Koprene u Kolima kod Banje Luke 2014. godine, bavi inspektorima Uprave za organizirani kriminal MUP-a. 

- Ovdje se radi o nesvakidašnjem događaju kada je riječ o odnosu spomenutog tužilaštva. U ovom slučaju imamo izvršioce, ali i svjedoke ubistva i kada smo ih priveli, Tužilaštvo nije htjelo da ih prihvati, niti sasluša. Nažalost, iako imamo sva saznanja i dokaze u ovom slučaju da je Tužilaštvo obustavilo istragu protiv osumnjičenih osoba i okreće je, ne znam zbog čega, na drugu stranu optužuju naše inspektore za iznuđivanje iskaza - dodao je ministar policije RS.

IZVOR: avaz.ba Objavljeno na dan 12.06.2019 - 07:15

Dodaj komentar na ovu vijest