Mektić: Imamo zajedničkih izazova sa Makedonijom

BiH

Mektić: Imamo zajedničkih izazova sa Makedonijom

Ministar bezbjednosti BiH, Dragan Mektić primio je makedonskog ministra unutrašnjih poslova Olivera Spasovskog i njegovu delegaciju, a u Sarajevu su razgovarali o bilateralnoj saradnji zemalja.

Poseban dio razgovora bili su zajednički bezbjedonosni izazovi BiH i Makednije, jer su obje zemlje dio zapadnog Balkana, i dio su zajedničkih regionalnih projekata i konferencija.

Mektić je kazao da se razgovaralo o zajedničkom djelovanju, a istakao je da je saradnja sa Makedonijom u bezbjedonosnom sektoru - dobra.

"Potpisali smo sve bilateralne sporazume, govorili smo da osim postojanja političke volje za saradnjom, tu saradnju treba spustiti na niži nivo, na nivo policijskih eksperta koji će zajedno djelovati i međusobno se potpomagati."

"Mi ćemo ispred BiH poslati naše policijske eksperte, da govorimo u okviru ekspertske policijske saradnje. Razgovarali smo o Balkanskoj ruti, migrantskoj krizi, krijumčarenju. U većini tih slučajeva smo tranzitna zemlja, ali i destinacija. Imamo zajedničkih izazova, gdje možemo jedni drugima pomoći", ocijenio je Mektić obraćajući se novinarima.

"Informisao sam Spasovskog o našim problemima sa terorizmom i ekstremizmom, on mene sa situacijom u Makedoniji. Imamo dosta problema, oni rade projekte deradikalizacije, procesuiraju povratnike iz terorističkih organizacija", kazao je Mektić.

Ukazao je na postojanje informacija koje u dokaznom postupku u tim slučajevima mogu pomoći i jednoj i drugoj zemlji.

Kazao je da će doći do razmjene članova policijskih akademija, a istakao je saradnju u oblasti zaštite svjedoka.

"Potpisat ćemo međusobni sporazum, a govorili smo da postoji duža saradnja u sektoru zaštite svjedoka. Makedonska iskustva mogu pomoći BiH, oni imaju oficira u Hagu. Mi ćemo da vidimo kako to funkcioniše u Makedoniji, jesu li imali grešaka", kazao je Mektić.

Ministar Mektić je kazao da iako se činilo da BiH i Makedonija nemaju otvorenih pitanja, ispostavilo se da ima puno stvari i zajedničkih bezbjedonosnih izazova.

"Možemo jedni drugima da pomažemo. Mi i oni smo na Balkanskoj ruti koja je uvijek aktuelna, problematična. To nas upućuje da pravimo online direktne odnose između naših policijskih struktura i agencija. Da to ne radimo diplomatskim putem, koji traje mjesecima", izjavio je Mektić.

Sastanak je ocijenio uspješnim - te najavio implementaciju najavljenih sporazuma.

IZVOR: ba.n1info.com Objavljeno na dan 22.09.2017 - 10:00

Dodaj komentar na ovu vijest