Migranti kao navijači Jedinstva Bihać: Ulaz na utakmice za njih je besplatan jer dijele zajednički cilj sa klubom - Evropu

USK

Migranti kao navijači Jedinstva Bihać: Ulaz na utakmice za njih je besplatan jer dijele zajednički cilj sa klubom - Evropu

U Bihaću se, prema procjenama MUP-a Unsko-sanskog kantona, nalazi između 3000 i 3500 migranata, a svakodnevno pristižu nove skupine iz brojnih zemalja Azije i Afrike

Broj migranata u Bosni i Hercegovini svakodnevno raste, a i dalje im je najzanimljiviji Unsko-sanski kanton. Tu borave dok ne pronađu način za ulazak u Evropsku uniju. U nedostatku obaveza stariji migranti redovno pune stadion u Bihaću. Vjerni su navijači Jedinstva.

U kolonama prema RH

Ulazak na stadion im je besplatan jer vodstvo kluba u tome vidi obostranu korist, odnosno tvrde kako je i jednima i drugima zajednički cilj Evropa.

- Najbolji nogomet u Bosni i Hercegovini igra se u Bihaću, tvrde migranti.

Ipak, ljubav prema spomenutom klubu traje kratko, odnosno onoliko koliko se migranti zadrže u ovoj općini. Pripadnici Gorske službe spašavanja Bihać snimili su ovih dana kolone migranata u pokušaju ilegalnog prelaska državne granice u blizini Bihaća. Na videosnimci vidljive su ogromne skupine migranata koji kroz planinske staze Plješevice nastoje preći hrvatsku granicu.

U Bihaću se, prema procjenama MUP-a Unsko-sanskog kantona, nalazi između 3000 i 3500 migranata, a svakodnevno pristižu nove skupine iz brojnih zemalja Azije i Afrike. Mnogi od njih pokušavaju preći dobro čuvanu granicu Republike Hrvatske i nastaviti put prema zemljama zapadne Evrope, a tom prilikom biraju nepristupačne staze i puteve, čak i preko planine Plješevice.

- Bojimo se da ne postanemo novi Calais, da ne budemo potopljeni - rekao je gradonačelnik Bihaća Suhret Fazlić referirajući se na francuski grad koji je postao odskočna daska za brojne, često nasilne, ilegalne migrante koji se pokušavaju dokopati Velike Britanije.

Nasilni ilegalni migranti postaju sve veći problem i na području Hercegovačko-neretvanskog kantona. Redovno ih se pronalazi u izvršenju kaznenih djela, međutim, nakon privođenja uglavnom budu pušteni ponovno na slobodu.

Tokom posljednjih nekoliko dana uhapšen je veći broj migranata u krađi u trgovinama trgovačkog centra Mepas. Najnoviji slučaj zabilježen je u trgovini DM-a.

Provalili u kuću u Mostaru

Radnik DM trgovine u spomenutom trgovačkom centru prijavio je da je uhvatio dva migranta u krađi predmeta koje su odbacili od sebe. Patrolna policija je utvrdila da se radi o migrantima bez dokumenata. Policiji su naveli kako su oba iz Palestine, 2000. godište, te da su prijavljena u Imigracijskom centru Delijaš-Sarajevo. Uz to, migranti su provalili u privatnu kuću u središtu Mostara i istu naselili.

Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona navode kako je vlasnik privatne kuće u Ulici I. B. Lakšića prijavio kako mu je provaljeno u kuću u kojoj niko ne stanuje. Po dolasku na mjesto događaja službenici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona zatekli su u kući tri migranta pakistanskog državljanstva.

Prema policijskom izvješću, migranti su u kuću ušli nakon što su razbili prozor. Tokom boravka u istoj razmjestili su, odnosno razbacali, većinu zatečenih stvari, prenosi Večernji list BiH.

IZVOR: oslobodjenje.ba Objavljeno na dan 18.09.2018 - 15:50

Dodaj komentar na ovu vijest

Marketing Info

Postani Facebook fan Biscani.ba

Klikni "Sviđa mi se" i postani naš fan. Najbrže informacije iz Bihaća, lijepog grada na Uni.

Marketing Info