Ministar Dedić: Vijeće ministara hitno da zatraži preispitivanje Pravilnika o transportnom prometu preko GP Maljevac

BiH

Ministar Dedić: Vijeće ministara hitno da zatraži preispitivanje Pravilnika o transportnom prometu preko GP Maljevac

Prema Pravilniku o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku, koji je stupio na snagu 12. maja, a kojim se tretira i prijevoz iz Bosne i Hercegovine preko teritorija Hrvatske bez utovara ili istovara robe u Hrvatskoj, kamioni od preko 7,5 tona iz BiH u Hrvatsku više neće moći preći preko GP Maljevac. Ovaj Pravilnik donijelo je Ministarstvo mora, prometa i insfrastrukture Hrvatske.

Nakon što je Hrvatska usvojila novi Pravilnik o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku reagirao je i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Šemsudin Dedić.

Na osnovu člana 8. Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BIH“, br. 79/14, 81/15, 91/15 i 78/19), Šemsudin Dedić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, podnio je poslaničku inicijativu kojom se traži preispitivanje Pravilnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, kojim je onemogućen transport kamionima mase 7, 5 tona preko GP Maljevac.Inicijativom se obavezuje Vijeće ministara BiH da u skladu sa svojim nadležnostima hitno poduzme aktivnosti prema Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske sa ciljem preispitivanja Pravilnika o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku od 12.5.2021. godine.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske usvojilo je Pravilnik o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku. Pravilnikom su određene javne ceste po kojima se smije odvijati tranzitni promet vozila ili skupa vozila sa ili bez tereta čija ukupna masa prelazi 7,5 tona i/ili koja su sama ili s priključnim vozilom duža od 14 metara.

Navedenim Pravilnikom najdirektnije su pogođeni privrednici iz Unsko-sanskog kantona, posebno sa područja općina Velika Kladuša, Cazin, Bužim i Bosanska Krupa, koji koriste Granični prijelaz Maljevac za izvoz u zemlje Evropske Unije, izuzimajući Republiku Hrvatsku, posredstvom teretnih vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Sa područja ove četiri općine oko 200 privrednih subjekata koriste ovaj tranzitni put preko graničnog prelaza Maljevac. Samo sa područja općine Velika Kladuša godišnje se realizira oko 4900 izvoza i 5600 uvoza sa kamionima čija masa prelazi 7,5 tona, što će zbog dužine puta i vremena čekanja dodatno povećati troškove za cca 2,6 miliona KM godišnje za privrednike sa područja općine Velika Kladuša.


Dodaj komentar na ovu vijest