Nezavisni blok osudio hapšenje: Peti korpus i general Dudaković su simbol otpora i hrabrosti

Klub poslanika NB-a u zatražio da se odgodi sjednica Skupštine USK-a

Nezavisni blok osudio hapšenje: Peti korpus i general Dudaković su simbol otpora i hrabrosti

Peti korpus Armije RBiH je simbol otpora i hrabrosti, borbe u nadljudskim uslovima, a na njegovom čelu je bio general Atif Dudaković. Jutrošnje hapšenje Dudakovića i ostalih pripadnika nekadašnjeg Petog korpusa za sve Krajišnike, kao i za sve bosanskohercegovačke patriote predstavlja težak udarac. Historijske činjenice govore da je Dudaković bio prvi čovjek odbrane Krajine, te da je iz skoro bezizlazne situacije uspio poraziti i srušiti planove i Martića i Mladića i Legije i Fikreta Abdića i sa svojim narodom osloboditi veliki dio tadašnjeg okupiranog teritorija BiH.

 
''Mi se zalažemo za i vjerujemo u pravnu državu i nikakvi pokušaji izjednačavanja krivice, što se moglo iščitati iz izjava nekih visokih zvaničnika naše zemlje i regiona nakon presuda Haškoj 'Šestorci' i Mladiću, neće moći svrstati u istu ravan sve učesnike proteklog rata, nego da će sud historije, kao i pravno utvrđene činjenice biti na strani onih koji su časno, dostojanstveno i hrabro branili svoju državu Bosnu i Hercegovinu'', izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i poslanik u Parlamentu BiH.

Poslanici Nezavisnog bloka u Skupštini Unsko-sanskog kantona zatražili su da se zbog ovih aktuelnih dešavanja prolongira održavanje današnje redovne sjednice Skupštine, da se stanje stabilizira i posveti maksimalna pažnja, te pruži podrška u rješavanju ovoga slučaja u potvrdi istina i pravda. Koraci i postupci Nezavisnog bloka su okrenuti budućnosti i izgradnji stabilne Bosne i Hercegovine, zemlje jednakih šansi za sve i evropske države u kojoj će naša mladost rado ostajati i živjeti.

 

Press služba NB

IZVOR: Objavljeno na dan 27.04.2018 - 12:51

Dodaj komentar na ovu vijest