Njemačka: Piloti ove godine otkazali 222 leta jer nisu željeli deportovati izbjeglice

Odbili poletjeti

Njemačka: Piloti ove godine otkazali 222 leta jer nisu željeli deportovati izbjeglice

Piloti u Njemačkoj su tokom ove godine odbijali učestvovati u deportaciji izbjeglica u Afganistan, zbog čega su otkazana ukupno 222 leta.

Posade aviona su se solidarisale s ljudima koji su tražili azil u Njemačkoj te su iz protesta odbijali letove kako Afganistance ne bi vraćali njihovim kućama. Nasilje u zemlji još uvijek traje zbog višegodišnjeg rata i okupacije snaga Zapada, a uprkos represiji, njemačke vlasti su u određenim slučajevima tvrdile da je zemlja sigurna.

Između januara i septembra ove godine su otkazana 222 leta, pokazali su podaci njemačke vlade, a čak 140 ih je otkazano na aerodromu u Frankfurtu. Otkazano je 85 Lufthansinih i Eurowingsovih letova, a 40 aviona nije poletjelo s aerodroma u Dizeldorfu, gdje su standardne deportacije praćene protestima.

Uprkos povećanju broja deportacija, Njemačka je i dalje glavna destinacija izbjeglica i migranata u Evropskoj uniji. Njemačka je u ovoj godini obradila više zahtjeva za azil nego ostalih 27 članica Evropske unije zajedno.

Prema podacima Federalnog ureda za migraciju i izbjeglice, obrađeno je više od 388.000 zahtjeva za azil u prvih šest mjeseci ove godine.

IZVOR: klix.ba Objavljeno na dan 05.12.2017 - 16:52

Dodaj komentar na ovu vijest