Novi pristup migrantskoj krizi - Radončić najavio efikasniju kontrolu granice, jačanje Granične policije i Službe za strance

Zasjedao Operativni štab

Novi pristup migrantskoj krizi - Radončić najavio efikasniju kontrolu granice, jačanje Granične policije i Službe za strance

Članovi Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH na današnjem sastanku u Sarajevu razmotrili su trenutnu situaciju u ovoj oblasti te razgovarali o planu upravljanja migrantskom krizom u BiH. 

Sastanku su prisustvovali predstavnici svih nadležnih ministarstava i institucija s državnog nivoa, entitetskih štabova za migracije i Brčko distrikta, policijski komesari Unsko-sanskog i Kantona Sarajevo te međunarodnih organizacija.

Sastanku je prisustvovao i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, koji je najavio novi pristup u upravljanju ilegalnim migracijama u BiH. Posebno je naglasio da briga o migrantima ne može biti problem samo Ministarstva sigurnosti BiH, već svih institucija i nivoa vlasti u BiH.

Istaknuo je da će fokus biti na efikasnijoj kontroli granice i sprečavanju ulazaka ilegalnih migranata u BiH, jačanju kapaciteta Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima BiH, ali je najavio i razgovore sa ministrima unutrašnjih poslova susjednih država o zajedničkom rješavanju ovog problema.

Članovi Operativnog štaba dogovorili su i održavanje posebne tematske sjednice na kojoj će se pripremiti nova Strategija i inovirani plan efikasnog upravljanja migrantskom krizom u Bosni i Hercegovini, u kojoj će naša država preuzeti suverenitet nad upravljanjem i humanitarne i sigurnosne dimenzije ovog problema.

Konstatirano je da je zbog vremenskih uvjeta smanjen broj ulazaka ilegalnih migranata u BiH, a trenutno se u prihvatnim centrima nalazi skoro 5.500 osoba.


Dodaj komentar na ovu vijest