Obavještajna služba ima enormno težak posao- Svi zadnje tri godine gledaju humanitarni, a ne sigurnosni aspekt

Fahrudin Radončić

Obavještajna služba ima enormno težak posao- Svi zadnje tri godine gledaju humanitarni, a ne sigurnosni aspekt

Ministar sigurnosti BiH i predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić gostovao je sinoć u "Dnevniku D" Federalne televizije.

U otvorenom i vrlo dinamičnom razgovoru Radončić je govorio o imenovanju Darka Ćuluma za direktora SIPA-e te Osmana Mehmedagića za direktora OSA-e. Odgovarao je i na pitanja o situaciji u Kantonu Sarajevo, o smjeni Elmedina Konakovića te smjeni koja 29. januara očekuje Vladu KS. 

Govoreći o prijedlogu za imenovanje Darka Ćuluma za direktora SIPA-e, Radončić je rekao: 

- Nezavisni odbor je, nakon intervjua s kandidatima, koji su trajali po nekoliko sati,  poslao prema Vijeću ministara čiste kandidature, a jedini koji nije prošao, s dovoljnim brojem bodova, jeste bivši direktor SIPA-e, gospodin Goran Zubac. 

O stanju u pravosuđu, ministar Radončić rekao je da se sada mnogo govori o tome, ali da je stanje prije bilo gore.

- Bosni i Hercegovini predstoji ozbiljna reforma pravosuđa i ona je temelj sigurnosti i investitora i građana. Mislim da BiH na tome treba da radi - rekao je Radončić.

Kada je u pitanju imenovanje direktora OSA-e, Radončić je, na pitanje voditeljice Aide Mujan hoće li to biti Osman Mehmedagić, odgovorio:

- Direktora OSA-e predlaže predsjedavajući Vijeća ministara sa svoja dva zamjenika i ova pozicija pripada Bošnjacima. Gospodin Mehmedagić se, ja o tome mogu da posvjedočim, na vrlo relevantan način i iz brojnih kontakata, koje sam kao ministar sigurnosti imao u posljednjih desetak dana s našim veoma važnim inozemnim partnerima, nametnuo kao ozbiljna obavještajna služba, kao ozbiljna služba u antiterorističkoj alijansi i mislim da nema niti jednog ozbiljnog razloga, iz profesionalnog ugla, i onoga što je on do sada radio, da on to ne bude – rekao je Radončić


Dodaj komentar na ovu vijest