Odbrana tužioca Begića zatražila izuzeće sudije

BiH

Odbrana tužioca Begića zatražila izuzeće sudije

Odbrana tužioca Idriza Begića, optuženog da je primio nagradu ili drugi oblik koristi za trgovinu uticajem, zatražila je izuzeće sutkinje sarajevskog Općinskog suda Ajle Papović-Mujan zbog sumnje u njenu nepristrasnost, zbog čega je početak suđenja odgođen.

Pored izuzeća sudije, Odbrana je zatražila da Općinski sud proslijedi predmet Vrhovnom sudu Federacije BiH koji će za vođenje postupka delegirati neki drugi sud.

Begićeva braniteljica Sabina Hota-Ćatović je rekla da je prije postupajuće sutkinje, na ovom predmetu radilo ukupno šest sudija Općinskog suda, koji su u obrazloženju odluka, između ostalog, govorili o umišljaju bez da je krivično djelo dokazano, čime je grubo narušen princip pravičnosti.

“Postoji bojazan da to može uticati na fer i pravično suđenje i da će postupajući sudija zastupati ranije stavove svojih kolega”, dodala je braniteljica.

Istakla je i da je su Kantonalno tužilaštvo i Općinski sud vodili postupak u vrijeme kada nisu imali ovlaštenja, niti im je to dato u nadležnost, a djelo koje se spominje u optužnici je počinjeno na području Bihaća, kao i da je Odbrana isticala da su dokazi nezakonito prikupljeni.

Govoreći o nadležnosti, braniteljica je spomenula da je osam svjedoka optužbe iz Unsko-sanskog kantona, odakle i Odbrana ima namjeru pozvati svoje svjedoke, kao i da do sada nisu imali priliku osporiti rješenje Vrhovnog suda Federacije BiH, kojim je za postupak delegiran sarajevski Općinski sud.

“Tražimo da se ovaj Sud proglasi nenadležnim i spis dostavi Vrhovnom sudu Federacije BiH, koji će za postupak delegirati neki drugi općinski sud, osim onog u Bihaću ili bilo kojeg drugog u Unsko-sanskom kantonu”, zaključila je braniteljica.

Begiću se na teret stavlja da je od oktobra do decembra 2016. godine kao tužilac u Bihaću od optuženog za šumsku krađu, nakon što ga je uvjerio da mu prijeti kazna zatvora, zahtijevao i primio novac u iznosu od 3.000 eura.

To je, stoji u optužnici, uradio kako bi korištenjem svog službenog položaja posredovao kod sudije Općinskog suda u Cazinu da se optuženom izrekne uvjetna osuda, te obećao je da će u tužilaštvu u kojem radi izdejstvovati da na takvu presudu ne bude uložena žalba.

Tužiteljica Amina Ruždić je rekla da je odluku o nadležnosti za vođenje ovog postupka već donio i obrazložio Vrhovni sud Federacije BiH.

Odluku o izuzeću sutkinje Papović-Mujan će donijeti kolegij Općinskog suda.

IZVOR: detektor.ba Objavljeno na dan 13.09.2017 - 14:40

Dodaj komentar na ovu vijest