OHR: VSTV zaslužuje drugačijeg, profesionalnog predsjednika

REAKCIJA NA AUDIOSNIMAK

OHR: VSTV zaslužuje drugačijeg, profesionalnog predsjednika

Reputacija bosanskohercegovčkog pravosuđa je trenutno na dnu, a s pojavom novog snimka pretrpjela je još jedan snažan udarac, saopćeno je danas iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u vezi sa snimcima na kojima je Milan Tegeltija u novoj aferi.

"Čini se da je, nakon ovoga i nakon tzv. afere potkivanje, teško, štaviše gotovo nemoguće obnoviti integritet predsjednika VSTV-a. Razgovori poput onog koji se čuje na snimku istinski demoraliziraju i djeluju demotivirajuće za cjelokupno pravosuđe, a ono je temelj svake države i svakog društva. 

Dovode u pitanje kredibilitet institucija i rad svih poštenih i predanih profesionalaca u pravosudnim institucijama BiH na svim nivoima, uključujući i one članove VSTV-a koji žele raditi u službi ove institucije", navodi glasnogovornik OHR-a Mario Brkić.


Prema njegovim riječima, kako bi se vratio integritet ovoj istaknutoj pravosudnoj funkciji, Tegeltija treba pokazati profesionalnu i ličnu čestitost i uraditi ono što se očekuje nakon kontinuirano neadekvatnog obavljanja svojih dužnosti. To bi također pomoglo da se popravi imidž VSTV-a koji je dodatno narušen ovim aktivnostima.

"VSTV zaslužuje drugačijeg, profesionalnog predsjednika", poručuju iz OHR-a.


Dodaj komentar na ovu vijest