Osmišljen stroj koji održava jetru na životu i do sedam dana

NADA ZA PACIJENTE

 Osmišljen stroj koji održava jetru na životu i do sedam dana

Naučnici su razvili specijalni stroj koji održava ljudsku jetru izvan tijela tokom sedam dana. Donedavno je rok isticao poslije nekoliko sati, ali nova tehnologija značajno produžava dragocjeno vrijeme.

Prema studiji koja je objavljena u časopisu Nature Biotechnology, aparat povećava broj jetri spremnih za transplantaciju. Tako rastu i šanse za ozdravljenje pacijenata oboljelih od teških bolesti.

Zanimljivo je da stroj popravlja stanje organa, koji se zbog loših karakteristika ne presađuju. Ako se ostave u stroju nekoliko dana, mogu vratiti funkciju.

Aparat simulira funkcije ljudskog organizma, poput izbacivanja štetnih materija iz tijela, kruženja kisika i regulacije nivoa šećera. Temelji se na principima procesa perfuzije - ulijevanja ili ubrizgavanja određene tekućine u organ kroz sistem krvotoka.

Tokom eksperimenta korištene su jetre donora, koje prethodno nisu zadovoljile standarde za proces transplantacije. Poslije sedam dana u stroju vratile su svoju prirodnu funkciju, piše Newsweek.

"Grupa eminentnih hirurga, biologa i inženjera radila je tokom protekle četiri godine na razvoju jedinstvenog sistema perfuzije. Stroj će imati svoju primjenu prilikom liječenja najtežih bolesnika. Riječ je o pacijentima koji su zbog raka ili drugih teških bolesti ostali bez funkcije jetre. Sada imaju veće šanse za transplantaciju", objašnjava stručnjak sa Univerzitetske klinike u Cirihu Pierre-Alain Clavien.

Istraživači kažu da bi stroj mogao biti od koristi i kod bolesnika kojima je jetra u teškom stanju. Tvrde da je moguće popraviti oštećenja jetre, očistiti masne naslage s organa ili obnoviti dijelove koji nedostaju.

"Najveći izazov tokom našeg projekta bilo je uspostavljanje savršene komunikacije između ljekara i inženjera", kaže voditelj naučne studije Philipp Rudolf von Rohr.

Jetra je veliki crvenosmeđi organ koji se nalazi na desnoj strani abdomena. Sastoji se od dva glavna režnja, a njena primarna uloga je filtriranje krvi koja dolazi iz probavnog trakta. Ovaj organ čisti tijelo od otrova i stvara pojedine proteine.


Dodaj komentar na ovu vijest