Penzioneri opet prevareni? Povećanje penzija, nekom dvije, a nekom stotinu dvadeset i dvije markice?

BIH

Penzioneri opet prevareni? Povećanje penzija, nekom dvije, a nekom stotinu dvadeset i dvije markice?

Nakon zadnjeg povećanja penzija u 2014. godini za 5%, penzioneri su očekivali novo povećanje na martovskoj pezniji, kako je novi zakon o PIO to i predvidio. Međutim to se nije desilo za one koji dobivaju minimalne penzije. Martovski čekovi donijeli su im razočarenje i ogorčenost. Isplaćene su penzije po zakonskom iznosu o penzionisanju za one koji su penzionisani do 1998. za 10% i oni koji su to pravo ostvarili do kraja 2007. godine, a ne po isplatnom iznosu penzije. Zbog toga neki nisu dobili, a neki jesu uvećane penzije. Penzioneri smatraju da su još jednom prevarani, piše rtvusk.ba.

Isplatom martovske penzije,106.000 penzionera dobilo je veće iznose penzija i to za 10 posto penzionisani do 1998., a pet penzionisani od te pa do kraja 2007. godine. Međutim, martovski čekovi donijeli su razočarenje, ali i doveli ih u nedoumicu. Neki su dobili 2 neki 122 KM.

Odgovore smo potražili u Federalnom Zavodu PIO. Tražili smo da nam objasne na koji način su i po kojem obračunu po novom zakonu povećali penzije. Prema tome, ono što penzioneri nisu znali pa ni u kantonalnom udruženju jeste da povećanje ide na zakonski iznos penzije koji imaju po rješenju o penzionisanju, a ne na isplatni mjesečni iznos penzije, kažu u PIO. Tako je više od 70 hiljada penzionera u Federaciji, onih sa najnižom penzijom, ustvari povećanje dobilo na osnovu izdatog rješenja u penzionisanju, a ono je ispod 326 maraka, kazao je Amel Lizde iz Federalnog zavoda PIO.

U BiH krajem 2017. godine je bilo 412.539 penzionera. U USK krajem prošle godine bilo je 22 hiljade penzionera. Njih više od 12 hiljada imalo je najnižu penziju od 326, 17 KM. Niko od nijh u skromnom penzionerskom budžetu zasigurno nije ni osjetio povećanje od svega nekoliko konvertibilnih maraka povećanja.

IZVOR: usn.co.ba Objavljeno na dan 10.04.2018 - 13:26

Dodaj komentar na ovu vijest